16:27
11.01.2022

Викриті на хабарі службовці повернулись на роботу (ФОТО)

Проводячи своє журналістське розслідування «Львівські новини» дізнались, що двоє викритих «на гарячому» працівників Держпродспоживслужби та директорка Фітосанлабораторії Львівщини досі не відповіли за скоєний торік злочин.

Ще 22 квітня минулого року працівники Управління стратегічних розслідувань спільно з Прокуратурою у Львівській області затримали двох працівників Держпродспоживслужби та директорку Фітосанлабораторії Львівщини. За версією слідства держслужбовці організували схему вимагання та отримання неправомірної вигоди за «сприяння» у швидкому та безперешкодному оформленні вантажів. Правоохоронці зазначають, вимагачі за своїх «послуги» встановили тариф – 1000 гривень з кожної вантажівки, яка транспортує з-за кордону товари, які швидко псуються. (Овочі, фрукти, м’ясо та риба)

З моменту, коли не чистих на руку посадовців викрили – пройшло півтора року. «Львівські новини» вирішили поцікавитись, які результати розслідування щодо цих держслужбовців. Зібрана інформація – відверто здивувала наших журналістів.

Розпочнемо з перших днів після самого затримання цих держслужбовців. З Єдиного реєстру судових рішень ми дізнались – йдеться Вітковську Зоряну Романівну і Шльомського Івана Степановича, провідних спеціалістів Держпродспоживслужби, та директорку фітосанітарної лабораторії, Кіш Надію Миколаївну.

Усім їм інкримінують порушення ч.3 ст.368 ККУ (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Санкція цієї статті передбачає від 5 до 10 років ув’язнення та конфіскацію майна. Усім трьом підозрюваним було визначено міру запобіжного заходу – тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі близько 120 тисяч гривень. Звісно, гроші на заставу в усіх швидко знайшлись. Попри це, чиновників відсторонили від виконання службових обов’язків, проте менше ніж на пів року. 12 жовтня того ж 2020-го року Зоряна Вітковська та Іван Шльомський повернулись на роботу. Надія Кіш, як і раніше, керує лабораторією. Також у жовтні 2020-го Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо вищевказаних осіб. Справу розглядає Городоцький районний суд Львівської області (м. Городок), суддя – Петро Федорович Українець. Слухання тривають досі, ми не можемо судити, швидко це чи повільно, але факт залишається таким: попри те, що особам загрожує покарання від 5 до 10 років ув’язнення – вони надалі виконують ті ж службові обов’язки, що раніше, серед яких – діяльність у сфері запобігання корупції!

Наступний цікавий момент, на якому акцентуємо увагу – майно наших «героїв», адже, нагадаємо, санкція статті передбачає його конфіскацію. Іван Шльомський та Надія Кіш – на своїй роботі до значних статків доробитись не зуміли. Шльомському належить цей не новий будинок на 225 квадратних метрів у Городку.

Кіш Надії до затримання правоохоронцями належав котедж у селі Суховоля на 173 квадратні метри. Проте, згідно останньої поданої декларації – 90% цієї нерухомості тепер оформлено на її чоловіка, Надії Миколаївні залишилось лише 10%.

Але це квіточки у порівнянні з майновими комбінаціями Зоряни Вітковської. З її останньої декларації, поданої перед гучним викриттям, бачимо – Зоряні Романівні належала квартира у Львові, в новобудові на вулиці Мечникова.

Також Зоряні Вітковській належали дві земельні ділянки у курортному Славську спільно з Тетюком Володимиром (колишній директор кар’єру Укрзалізниці, розслідування про діяльність цього чиновника та службовців Держекоінспекції буде опубліковано у січні 2022 року). Та згідно майнового реєстру – уже за кілька днів після викриття Зоряни Вітковської власником її майна став син, Марк Вітковський. Половина будинку та ділянки у смт. Рудне повністю зникли з власності сім’ї після викриття посадовців. Також Зоряна Романівна вказувала, що володіє об’єктом нерухомості у смт. Брюховичі площею 802 квадрати. Кому їх встигли продати (чи передати?) ми розповімо трохи згодом. У такий нехитрий спосіб сім’ї вдалось вберегти майно від потенційної конфіскації. Куди дивились правоохоронці та чому не забезпечили унеможливлення такої комбінації – питання поки що відкрите, як і те, чи знайдуть прокурори законні механізми скасувати ці перереєстрації майна. Попри те, що згідно Реєстру речових прав на нерухоме майно Зоряна Вітковська – немає жодної нерухомості – сім’я проживає у елітному передмісті Львова. Це село Лапаївка, де у Вітковських будинок на 270 квадратних метрів. Попри те, що чоловік Зоряни Вітковської, Валерій Франекович теж держслужбовець (перший заступник начальника Держекоінспекції у Львівській області) цей маєток сім’я посадовців переоформляти на сина не поспішає.

Коментарі