17:11
07.12.2022

Як аграрії можуть отримати підтримку на Львівщині

23 аграрія в межах програми «Є-робота» отримали право на одержання грантів на понад 95 млн грн

У Львівській та  Івано-Франківській області запустили проєкти з підтримки місцевих та релокованих малих і середніх крафтових виробників, які відновлюють свою діяльність після переїзду.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА, пишуть Львівські новини.

Про це йшлося напередодні, 6 грудня, в межах бізнес-бранчу щодо грантових програм. Учасниками стали представники ГС «Карпатський смак», департаменту агропромислового розвитку, департаменту економічної політики Львівської ОВА, агенції з розвитку бізнесу та громад, експертами бізнес-клубу «Клуб ділових людей».

В межах заходи присутні отримали інформацію про напрямки фінансової підтримки з державного бюджету, вимоги щодо участі агроформувань у державних грантах, зокрема щодо можливості отримання коштів на будівництво теплиць, закладку нових садів та ягідників, на розвиток власного бізнесу.

«На Львівщині аграрії можуть отримати гранти на побудову теплиць, на висадку нових садів, на розширення та створення установ у сфері переробки. Отримання гранту від тієї чи іншої організації чи держави – це непроста робота, над цим треба працювати. І сьогодні багато аграріїв зацікавлені в отриманні грантів і наполегливо йдуть до мети, а ми можемо їм допомогти в частині інформування, навчання, безпосередньої комунікації, як сьогодні. Завдяки Збройним Силам України маємо можливість проводити такі зустрічі», – наголосив Юрій Бучко.

Також учасники обговорили напрями підтримки за кошти з обласного бюджету на 2023 рік.

«Анонсовані на початку року державні програми через війну не запрацювали, натомість,  запрацювали інші. В результаті, 941 дрібний виробник за допомогою Державного аграрного реєстру  зміг отримати кошти за утримання корів та за використання земель на загальну суму майже 65 млн. грн. Перевірка заявок аграріїв ще триває, сума дотації-субсидії сумарно ще повинна збільшитись. Щодо обласної програми підтримки, то в 2023 році плануємо до 34.2 млн. грн на підтримку аграріїв Львівщини», – зазначила директорка департаменту АПР Тетяна Гетьман.

В бюджеті області на 2023 рік передбачили видатки на підтримку сільського господарства.

Вона зауважила, що 23 аграрія в межах програми «Є-робота» отримали право на одержання грантів на суму 95,4 млн. грн, з яких: 23,4 млн. грн – на розвиток ягідництва, 70,1 млн. грн – на збільшення потужностей переробних підприємств..

Під час бранчу йшлося також про підтримку на Львівщині релокованих підприємств та ваучерної підтримки для підприємств всіх напрямів діяльності.

«Якщо бізнес релокований і фізично перереєструвався на територію Львівщини, такому підприємцю можемо надати 100 тис. грн безповоротної фінансової допомоги. Якщо такий релокований підприємець створить 20 або більше робочих місць, то ця сума подвоюється. Для цього необхідно заповнити форму та надати до департаменту економічної політики підтверджуючі документи. Ми пропонуємо також ваучерну підтримку на маркетинг, на послуги з сертифікації, на допомогу у виставковій діяльності, а також на навчання і перекваліфікацію працівників», – наголосив директор департаменту економічної політики Степан Куйбіда.

Детальнішу  інформацію про програми підтримки можна отримати на сайті Львівської обласної військової адміністрації на сторінках департаменту агропромислового розвитку та економічної політики.

Також в межах заходу поділились власними історіями успіху написання бізнес-планів підприємці агросфери, що отримали погоджені гранти під висадку нових насаджень лохини та харчову переробку.

Усі присутні мали можливість отримати вичерпні рекомендації щодо безпосередніх вимог написання бізнес-планів, якими поділилась експерт бізнес-клубу «Клуб ділових людей» Ганна Костюк.

Фото: ЛОВА

Після бізнес-бранчу для представників підприємств відбулась екскурсія на підприємство ТОВ «Галіція Грінері», яке займається вирощуванням салатів і зелені в теплицях.

Захід відбувся в межах Проєкту «Підтримка підприємців і життєзабезпечення», що фінансується та впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, у співпраці з Львівською та Івано-Франківською міськими радами та обласними військовими адміністраціями.

Читачам також цікаво:

Коментарі