10:31
31.01.2023

Як виживають львів’яни під час відключень електроенергії

Внаслідок ракетних атак по енергетичній інфраструктурі України “Львівобленерго” почало активніше застосовувати відключення світла для мешканців. Відповідно до цього, графіки про І, ІІ, ІІІ групу – стали найбільш поширеними фотографіями  у смартфоні кожного мешканця міста. Журналісти Львівських новин вийшли на вулиці міста та запитали, як організовують свій побут без світла в помешканні львів’яни та гості міста.

На зупинці маршрутного такі 20 зустрічаємось з паном Андрієм, який з радістю розповідає про те, як забезпечив тепло в будинку, навіть коли немає світла:

“В мене приватний будинок і всі ми добре жили, поки не було тих графік відключень, але потім я зрозумів, що будинок надто швидко охолоджується, навіть коли немає електроенергії лише 4 години. Шукати вихід я почав в Інтернеті, а потім якось в грудні пішов в гості до сусіда дивлюсь тепло вдома. Здивувався (сміється), вирішив запитати, що він вже “нашаманив”. Він показав мені, що  купив інвертор, під’єднав до машинного акумулятора і приблизно на 6 годин тепло в будинку є.”

По-простому львів’янин пояснив, що акумулятор дає приблизно 12 Вольт, для будь-якого побутового приладу потрібно 220 Вольт, відповідно пристрій інвертор –  перетворює 12 Вольт від акумулятора на джерело енергії для обігріву приміщення.

Ця річ дуже зручна, якщо вдома мати 2 зарядних пристрої: один використовувати для їзди в автомобілі,  щоб він добре заряджався, а інший – поставити вдома. При ввімкненій електроенергії відбувається заряджання нашого “павербанку”, але недостатнє для ефективної роботи, тому часто потрібно змінювати місцями батареї.

Студенти Микола та Олексій на площі Ринок продемонстрували нам відео у галереї телефону, яке вони знайшли в мережі Тік ток. Зміст полягає у тому, що звичайний зарядний пристрій Powerbank за допомогою роз’єму  USB/DC 5.5*2.1 вільно користуються інтернет мережею, бо з досвіду більшості мешканців міста знаємо, що мобільний інтернет важко завантажує, коли немає світла.

Нам було цікаво, які лайфхаки для побуту знайшли львів’яни і без альтернативних методів живлення і свою історію розповіла львів’янка Соломія:

“Для мене, як для будь-якої дівчини, важливий зовнішній вигляд, в принципі не для когось, а для своєї впевненості. Основний критерій зовнішності – зачіска, тому моїм спасінням є сухий шампунь. З початком проблем з енергією, його важко знайти навіть на полицях магазину, тому розумію, що цей варіант полюбився кожній львівській красуні”.

Після розмов на вулицях міста, лише із захопленням розуміємо, що українці – винахідливі люди. І як казав Сергій Притула:

“Ми з вами і є світло, яке росіянам ніколи не вдасться погасити”!

Наостанок, нагадаємо про правила безпеки при використанні генераторів, powerbank, та інших пристроїв задля вашої безпеки: ніколи не залишайте пристрої без нагляду та біля дітей.

Читачам також цікаво:

Коментарі