10:45
23.02.2022

Як залишатися на зв’язку за екстремальних умов

Підбірка месенджерів, які працюють без інтернету

У час війни мобільний зв’язок та інтернет можуть не працювати або працювати з перебоями. Проте є змога забезпечити комунікацію навіть у таких випадках.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Про це інформує “Еспресо.Захід”, пишуть “Львівські новини”.

5 програм для телефонів, що дозволять комунікувати з близькими, якщо зникне інтернет чи мобільний зв’язок. 

Чимало з них працюють через Bluetooth.

1. Bridgefy 

Операційна система: AndroidiOS

Bridgefy можна використовувати без інтернету через Bluetooth. Працює він з іншими пристроями, де встановлений застосунок.

Стандартна дальність передавання даних – до 100 метрів при спілкуванні один на один. У режимі мережі цю відстань можна збільшити. Якщо в межах цих 100 метрів є ще один користувач Bridgefy, ви можете це зробити. Проміжні користувачі не мають доступу до самих повідомлень.

У Bridgefy можна також надсилати масові повідомлення всім користувачам застосунку в радіусі сигналу, навіть якщо не маєте їхніх контактів. Ця функція стане у пригоді, якщо ви потребуватимете допомоги або повідомлятимете про небезпеку.

2. Briar

Операційна система:  Android

Як і Bridgefy, Briar також працює Bluetooth. Для користування додатком, потрібно лише вказати ім’я та встановити пароль.

Щоб додати новий контакт у цьому месенджері, варто відсканувати QR-код одне одного. Також можна згенерувати посилання, за яким у контакти можна додати людину, яка перебуває на відстані від вас. Окрім спілкуватися у месенджері, Briar дозволяє створювати пости / ставити питання на форумі.

3. Rumble 

Операційна система:  Android

Застосунок Rumble майже ідентичний із двома описаними вище додатками. Для його нормального функціонування потрібно лише увімкнути Bluetooth.

4. Serval Mesh 

Операційна система:  Android

У застосунку Serval Mesh можна безкоштовно телефонувати, надсилати повідомлення та обмінюватися файлами. Для цього потрібно використовувати Bluetooth та Wi-Fi. Спілкування з іншими відбудеться тільки тоді, якщо й вони завантажать застосунок. Serval Mesh дозволяє вам спілкуватися через ваш номер телефону (більшість інших застосунків у підбірці до номера не прив’язані). Це особливо корисно у надзвичайній ситуації, якщо треба знайти рідних і близьких.

5. Vojer 

Операційна система: iOS

Vojer дозволяє спілкуватися без мобільного інтернету та Wi-Fi. Застосунок не вимагає доступу до ваших контактів або додаткових дозволів, крім Wi-Fi, Bluetooth, мікрофона та фото. Усі повідомлення у застосунку шифруються.

Як діяти, якщо зникне зв’язок, і що варто приготувати заздалегідь. Практичні поради

  1. Потрібно завчасно придбати радіоприймач для ультракоротких і FM-хвиль. Не забути також про батарейки чи акумулятори. Наявність приймача дозволить отримувати важливі повідомлення від уряду або місцевої влади, якщо не буде інших засобів зв’язку.
  2. Одразу після того, як ви почуєте тривожну сирену або ж помітите перебої з мобільним зв’язком, увімкніть радіо або телебачення місцевого рівня. Там можуть транслювати важливі оголошення щодо евакуації.
  3. Якщо під час надзвичайної ситуації у вас та близьких не буде засобів зв’язку, завчасно домовтеся про місце й час зустрічі.
  4. Перед тим, як планувати евакуацію в якесь конкретне місце, визначте точку й час збору та домовтеся, що будете чекати там, наприклад, протягом 24 годин, а потім вирушите далі до пункту призначення.
  5. Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку. У записці має бути така інформація: повне ім’я дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адреса й телефони. Також дізнайтеся, де саме адміністрація садочка чи школи переховуватиме дітей у випадку загрози, щоб легко їх знайти.
  6. Дітей шкільного віку варто попередити, як діяти в разі, якщо не буде зв’язку. Наприклад, що вони повинні залишатися з вчителем у безпечному місці та чекати на вас.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі