13:28
09.12.2021

Заборона пластикових пакетів: чи готові львів’яни до змін?

Закон про заборону розповсюдження пластикових пакетів починає діяти з 10 грудня

З 10 грудня набуває чинності закон, який забороняє розповсюдження  надтонких (“маєчка”) та тонких пластикових пакетів. Залишаться в обігу до 1 січня 2023 року тільки ті надтонкі пакети, що є первинною упаковкою для риби, м’ясопродуктів та сипучих продуктів. Пакети з більш грубого пластику можна буде тільки продавати, а не роздавати безкоштовно. 

Проте для пристосування дали 3 місяці: починаючи від 10 березня, за порушення доведеться розплачуватися. Закон передбачає штрафи у розмірі від 8500 грн до 17000 грн. Безоплатне ж розповсюдження дозволених для використання пакетів (біорозкладних) каратиметься штрафом від 1700 грн до 3400 грн. За повторне порушення штраф збільшуватиметься.

Відповідальність за утилізацію використаних пластикових пакетів покладається на заклади торгівлі, послуг та громадського харчування. Від початку дії заборони вони мають їх утилізовувати власним коштом.

Повністю ознайомитися із законом можна за посиланням.

Та чи готові львів’яни до змін? Журналісти “Львівських новин” поспілкувалися з представниками кількох мереж магазинів, продавцями на ринках, а також пересічнами мешканцями міста та дізналися їхнє ставлення до закону.

На ринку “Шувар” станом на 7 грудня юридична служба ще опрацьовувала закон. Але запевнили, що вимоги, які там прописані, будуть виконувати.

Ринок “Шувар”, фото умовне

“Юридична служба ринку шукає найоптимальніше рішення для підприємців. Потрібно мінімізувати фінансове навантаження, яке може виникнути через пошук альтернативи пластиковим пакетам”, — зазначила в коментарі пресслужба ринку.

Щодо слідкування за дотриманням закону, то в пресслужбі зазначили, що керівництво “Шувару” не здійснює продаж, тому відповідальність будуть нести безпосередньо продавці.

“Ринок “Шувар” підтримує ініціативи зі збереження довкілля та екології. Зокрема, у нас є можливість розділяти та сортувати сміття, тому ми підтримуємо цей закон”, — зазначили в пресслужбі у відповідь на питання, чи підтримують заборону розповсюдження пластикових пакетів.

У мережах магазинів різні підходи до виконання закону. Для прикладу, в “АТБ” зазначили, що поки продовжать користуватися пластиковими пакетами:

Магазин “АТБ”, фото умовне

“Реалізація пакувальних пакетів в магазинах торговельной мережі «АТБ» залишається без змін. Маленькі тонкі пакети для первинного пакування, згідно з нормами вказаного закону, залишаються в обігу до кінця 2022 року на безоплатній основі. На інші пакети, у тому числі й біорозкладні, що пропонуються покупцям на касах магазинів «АТБ», буде встановлена мінімальна ціна згідно відповідної Постанови Кабміну України”, — йдеться у повідомленні пресслужби.

У мережі магазинів “МЕТРО” розповіли, що підтримують екологічні ініцативи. Тому вони дедалі менше пластику використовують у пакуванні власної продукції та протягом 3 років пропонують пакети з альтернативних матеріалів.

Магазин “МЕТРО”, фото умовне

 

“Компанія METRO Україна вітає та підтримує Закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, який дозволяє нам втілювати такі кроки у нашій стратегії сталого розвитку. Так, на виконання вимог закону, з 10 грудня 2021 р. ми припиняємо безкоштовну роздачу пластикових пакетів-майок, які шкодять нашій планеті. Натомість, для клієнтів METRO Україна буде доступний розширений асортимент альтернативного пакування у наших ТЦ”, — зазначається у повідомленні від пресслужби.

Щодо пакетів у відділі овочів, фруктів та цукерок, то в компанії відмволяться від пластикових на користь крохмалевих (їхня вартість — 1.50 грн).

Продавці на ринку розходяться у думках про цей закон.

Продавчиня з Винниківського ринку пані Людмила бідкається, що не знає чого очікувати від закону:

“Я не підтримую таке нововведення. Екологічні пакети я не закупила, тому що вони тільки в супермаркетах… Час покаже як буду продавати свою продукцію”.

 

Винниківський ринок

Пані Леся продає молочні продукти, які в тому числі запаковані у пластикові пакети. Вона поки теж не придумала альтернативи, але налаштована позитивно та закон підтримує.

Прилавок пані Лесі

Продукція пані Юлі здебільшого в пластикових пакетах, які підпадають під заборону. Проте жінка запевнює, що зберігатиме продукти з дотриманням закону:

“Ми вже маємо екологічні пакети, але поки не використовуємо їх. А загалом ініціативу підтримуємо”, — стверджує продавчиня.

Прилавок пані Юлі

Здебільшого продавці готові до переходу на екопакети, проте переймаються, чи будуть вони в широкому доступі.

Щодо покупців, то за їхніми словами більшість чула про прийняття закону, проте коли його впровадять та деталей не знають. Та є й такі, хто підготувався до нововведень. Пані Галина каже, що вже підготувала тканинні мішечки та буде ними користуватися:

“Про прийняття закону знала, тому й приготувалася. Підтримую цей закон (про заборону розповсюдження пластикових пакетів — ред.) вже віддавна”, — ділиться жінка.

Пані Галина

Заборони на розповсюдження пластикових пакетів діють вже у понад 40 країнах світу. Для прикладу в Південній Кореї за порушення заборони штраф 2700 доларів, у Австралії — 4600 доларів. У цих країнах пропонують використовувати тканинні або паперові пакети.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі