16:29
22.11.2022

Запровадження е-квитка на Львівщині: як це працюватиме та які терміни реалізації

В області обов’язково запровадять перехідний період, коли можна буде розраховуватись готівкою

Львівська область першою в Україні запровадить е-квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах.

Про це під час брифінгу в медіацентрі «Україна» розповів заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко, пишуть Львівські новини.

Він наголосив, що в межах області реалізувати цю ідею складніше, ніж в межах міста – потрібно напрацювати тарифну сітку.

«Ми вже другий рік працюємо над програмою електронного квитка. Львівщина – перша область, яка запровадить таку послугу. Звичайно, є електронні квитки, які використовують в межах міста з єдиним тарифом оплати, але не в межах області. Управління транспорту та зв’язку ЛОВА впродовж року розробляло програму, проводило конкурсний відбір претендента щодо інвестування у запровадження електронного квитка. Цей інвестор за свої кошти встановить відповідне обладнання і буде адмініструвати цю послугу», – зазначив Юрій Бучко.

Вчора, 21 листопада, відбулось кінцеве засідання комісії щодо вибору інвестора. У конкурсі брали участь 5 компаній. Комісія визначила переможцем компанію ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи» – це київська установа, яка вже працює в Черкасах та надає там таку послугу.

«В області на маршрутах працює 1050 автобусів, в кожен треба ставити відповідне обладнання, його синхронізувати. Купівля і встановлення займуть певний час. Я думаю, що через півроку послуга мала б запрацювати на Львівщині. Інвестор оцінює таку інвестицію у приблизно 30 млн гривень – один валідатор на ринку коштує від 700 до 800 євро», – пояснив Юрій Бучко.

Він також розповів, як працюватиме нова електронна система: пасажир заходить у транспортний засіб – карткою,телефоном чи смарт-годинником фіксує, на якій зупинці він зайшов – під час виходу знову робить ту саму дію – система бачить, від якої зупинки до якої він проїхав. Відповідно, так і обчислять та зніматимуть плату за проїзд.

«Валідатор може працювати без зв’язку, він здатен накопичувати інформацію, а при появі першого з’єднання з інтернетом синхронізується і проведе оплату. Це покращить якість послуг. Ми зможемо зайти в автобус, розрахуватись карткою – телефоном, годинником, будь-яким гаджетом», – додав заступник очільника Львівщини.

Оплата карткою – перший крок. Наступний – це реєстрація пільгових перевезень для відповідних категорій населення. Ця система дозволить фіксувати пільгові категорії і надавати право безоплатного проїзду впродовж дня, місяця чи навіть години.

За словами Юрія Бучка, в області обов’язково запровадять перехідний період, коли можна буде розраховуватись готівкою.

Читачам також цікаво:

Коментарі