11:53
08.04.2024

Земельні махінації на мільйони або “Многая літа, пані корупція!”

У березні 2024 року стало відомо про масштабний скандал, що розгорнувся навколо Львівського національного університету природокористування. Комісія під керівництвом першого проректора університету виявила серйозні порушення при використанні земельних ділянок, котрі є у власності держави. Їх надали закладу для дослідних та навчальних цілей. За попередніми підрахунками журналістів, збитки державі склали не менше 24 млн грн.

Центром скандалу став договір про співпрацю з ТзОВ «Галичина-Захід». Угода, укладена у вересні 2020 року, передбачала спільну роботу над обробітком землі, посівом та збором врожаю на площі майже 400 га. Проте, перевірка показала, що земельні ділянки використовувались для товарного сільськогосподарського виробництва, що суперечить їх цільовому призначенню, та може свідчити про удаваний правочин.

Незважаючи на умови договору, що передбачали те, що увесь зібраний врожай повинен належати закладу освіти, реальність була іншою! Уся продукція (зібраний врожай) відразу ж збиралась та перевозилась з поля на зберігання і використання компанією «Галичина-Захід». Фінансові розрахунки між сторонами викликають серйозні питання. Зокрема, згадується відсутність документації, що підтверджувала б ринкову вартість урожаю чи понесені компанією витрати на усі відповідні технологічні операції. Така діяльність, за підрахунками журналістів, спричинила потенційні збитки державі на суму у понад 24 млн грн.

Окрім того урожай 2023 року на час перевірки (5 березня 2024 року) взагалі відсутній і перебуває у ТзОВ «Галичина-Захід».

До того ж, під час проведення комісії було виявлено земельні ділянки, які вже були оброблені та підготовлені до посівної кампанії, що було здійснено без будь-яких документальних підтверджень прав на таку діяльність, наданих від університету. Додатково, фізичний огляд ділянок має ознаки використання землі не за призначенням.

Керівництво закладу освіти, неподалік якого розташовані землі, право постійного користування якими має університет, та представники ТзОВ «Галичина-Захід» пояснили цьогорічні свої дії погодженням з в.о. ректора Львівського національного університету природокористування Василем Лопушняком.

Василю Лопушняку Акт службового розслідування щодо діяльності коледжу було представлено 7 березня 2024 року. Однак, попри виявлені порушення, жодних заходів з даного питання не було вжито. Більше того, у листі-відповіді, надісланому 15 березня 2024 року за підписом Василя Лопушняка у відповідь на запит Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, зазначається, що: «випадків самовільного зайняття земельних ділянок іншими суб’єктами господарювання не було». Дане твердження викликає сумніви щодо чесності та неупередженості керівництва закладу вищої освіти.

Ця ситуація не лише виявила масштабну корупційну схему, але й поставила під загрозу довіру до керівництва одного з провідних закладів вищої освіти України. Очікується, що розслідування цього випадку матиме далекосяжні наслідки, включно з переглядом умов використання державних земель та відповідальності за порушення відповідного законодавства.

Сподіваємось, що правоохоронні органи та інші органи державної влади України, зокрема: Національна поліція України, Генеральна прокуратура України, Державне бюро розслідувань України, Служба безпеки України та Головне управління Держгеокадастру у Львівській області, Міністерство освіти і науки України звернуть належну увагу на зміст викладеного у цій статті.

Вже відомий з наших попередніх публікацій університет у Дублянах – це особливе середовище. І його “новий” очільник, який пропрацював у закладі 18 років до дня свого призначення на посаду В.о. по-особливому “новий”! Наприклад, “новий” очільник роками був завідувачем кафедри у цьому університеті. Роками – це 11 років поспіль роботи очільником кафедри. Далі “новий” – це 5 років на посаді декана цього ж закладу.

Певний час, зокрема 4 роки, пан Лопушняк навіть працював керівником навчальної частини Дублянського університету, а також 5 років перебував на посаді проректора з науки того ж таки університету. Тобто, “новий” – не означає без тривалого досвіду роботи у самому ЛДАУ та ЛНАУ (це попередні назви ЛНУП).

Стаж у пана Лопушняка набирався тільки на керівних посадах у Дублянському університеті. Справа у тому, що до 2000 року пан Лопушняк працював у Ветеринарному інституті викладачем. Пан Лопушняк прийшов працювати у Дубляни (ЛДАУ) вже у 2000 році. Пан Лопушняк вважається “новим” керівником! У 2018 році він пішов з Дублянського університету, набувши 18 років стажу роботи у ЛДАУ-ЛНАУ.

Пан Лопушняк прийшов в університет з принциповою позицією: “Він не є людиною свого попередника”! Він людина “нова” і тільки з вісімнадцятирічним досвідом роботи у попередника. Принциповість пана Лопушняка оповита міфами. Кажуть, що сказане ним – це надовго, ну принаймні доти, доки Ти не вийшов з його кабінету. Пан Лопушняк самовідданий борець з корупцією. За 18 років нерівної боротьби у стінах ЛДАУ та ЛНАУ на посадах (завідувач кафедри, декан агрономічного факультету, керівник відділу з навчання, проректор з науки) пану Лопушняку за даними відкритої декларації про доходи належать: 1 квартира, 2 будинки та 6 земельних ділянок. І це те, що належить конкретно пану Лопушняку. Ці дані підтверджуються офіційно! Тобто, пан Лопушняк реально незаможна людина.

Проректорство з науки – це не дуже прибуткова справа. Аспіранти захищають дисертації, а студенти дипломи. На цьому ж не заробиш, будучи проректором з науки, чи деканом, чи завідувачем кафедри. Офіційна зарплата у часи перебування пана Лопушняка на зазначених посадах у ЛДАУ-ЛНАУ протягом 2000-2018 років була не дуже великою (у межах до 9 тисяч гривень у місяць в останній 2018 рік своєї роботи у ЛНАУ), тож на такі гроші Ти собі новий автомобіль з салону не придбаєш!? Правда ж! А квартира, ділянки та інше, то все таке…

Коментарі