13:45
19.08.2022

Журналістка розповіла деталі справи про “Мільйонну ботоформу” Порошенка

Журналісти телеканалу “Апостроф TV” вирішили розібратися, хто ж формує так звану громадську думку і курує ботоферми під час війни.

Використання ботів розпочали у росії ще на початку 2000 року. Цю технологію, як правило, використовували бізнесмени для створення позитивного іміджу для своїх компаній.

Однак користь фейкових акаунтів помітила ФСБ:

“У Кремлі побачили, що за допомогою ФСБшників і комерсантів, їх (ред. – ботоферми) можна використовувати для нав’язування відповідних наративів. В них є три потенційні напрями, по яких вони працюють, це – “Захід – потенційна загроза”, “в Україні – націоналісти, фашисти, нацисти” та “розширення НАТО” , – розповів фахівець з інформаційної безпеки.

Для того. аби забезпечити роботу ботоферм витрачають не один мільйон доларів. Станом на сьогоднійшній день росія займає перше місце серед створення фейкових акаунтів.

Одна з українських партій  замовила собі  ботовода Віктора Майстренка саме з рф.

Росіянин неодноразово бував в анексованому Криму, окупованому Донбасі та заробляв на виборах рф.  А згодом, завдяки Артуру Герсасимову, соратнику Петра Порошенка, отримав роботу у Києві.

Російський айтішник Віктор Майстренко організував співголові партії “Європейська Солідарність” армію ботів.  А у лютому 2015 року за свою “роботу та відданість” отримав українське громадянство, указ видав Петро Порошенко.

Програма, яку створив Майстренко, давала завдання на добу, тиждень та навіть місяць. Таким чином акаунти ботів автоматично ставили “лайки”, “дизлайки” та залишали коментарі під дописами.

Для поширення контенту задіяли понад 1 млн ботів і безліч груп у соціальних мережах із аудиторією майже 400 тисяч користувачів, які займалися наповненням пропорошенківських пабліків.

Під час обшуків  правоохоронці вилучили: 5000 сім-карт, 200 проксі-серверів для заміни IP-адрес і уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів та 50 комп’ютерів.

Програму громадянина рф Майстренка, який проживав у Києві та позиціонував себе як політичний експерт, купували навіть російські структури, котрі були зацікавлені в тому, щоб впливати на інформаційний простір України.

Однак основні сили роботи ботоферми були кинуті не стільки “за” колишнього президента Петра Порошенка, скільки “проти” чинного Володимира Зеленського. Зокрема, йдеться про фейки про звинувачення вищого керівництва у наркозалежності, державній зраді, здачі України путіну, розкраданні коштів, популізмі,  роботі на ФСБ, дискредитації дружини Зеленського і т.п.

Представники партії “Європейська Солідарність” заперечують свою причетність до  використання ботів. Утім, за інформацією журналістів “Апостроф TV”, обшуки координатора та розробника ботоферми Майстренка відбулись у квартирі колишньої дружини соратника Петра Порошенка.

 

 

 

 

 

 

Коментарі