15:17
25.10.2022

Журналісти ідентифікували російських військових, які наводять ракети на цивільні обʼєкти

Багато хто з офіцерів ГОЦ — айтішники, які працювали у звичайних приватних компаніях

Журналісти Bellingcat, The Insider і Der Spiegel у рамках спільного розслідування встановили членів підрозділу Головного обчислювального центру (ГОЦ) збройних сил росії, які працюють над наведенням ракет типу “Калібр”, “Іскандер” та “Х-101” на об’єкти в Україні.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє The Insider, пишуть Львівські новини.

Безпосереднім командиром підрозділу наведення ракет ГОЦ є полковник Ігор Багнюк. Він народився у 1982 році в Ризі, у 2004 році закінчив Серпуховську філію Академії РВСП, що спеціалізується на інформаційних системах для російських ракет. Багнюк служив у військовій частині 29692 (2027-й авіаційно-технічний склад) під Владимиром, доки в якийсь момент, не пізніше 2010 року, його не перевели в москву для служби в ГОЦ.

Багато хто з офіцерів ГОЦ — айтішники, які встигли попрацювати у звичайних приватних компаніях. Серед них, наприклад, Матвій Любавін — один із ключових підлеглих полковника Багнюка, судячи з кількості телефонних розмов. Любавін народився у 1992 році, у 2009 році закінчив Нахімовське військово-морське училище в Санкт-Петербурзі, а потім у 2014 році закінчив Військово-морський інженерний інститут у Санкт-Петербурзі за спеціальністю «ІТ-автоматизація систем спеціального призначення».

Телефонні записи Багнюка та його підлеглих за кілька тижнів до ударів 10 жовтня показують з 2 жовтня підвищення активності дзвінків, яка сягала піку 9 жовтня. При цьому в останній день перед ударами інженерам-навідникам було зроблено 11 дзвінків. До 2 жовтня дзвінків не було близько двох тижнів, що також узгоджується з відсутністю повідомлень про застосування крилатих ракет. Це свідчить про те, що планування удару 10 жовтня розпочалося приблизно на тиждень раніше, що відповідає розвідувальній інформації, отриманій українською владою. Також це дає зрозуміти, що атака на енергетичну інфраструктуру України не могла бути наслідком підриву Керченського мосту в Криму 8 жовтня 2022 року.

Розслідувачі повʼязали окремі удари крилатих ракет із конкретними підрозділами центру. Загалом, за їхніми даними, підрозділ центру складається з трьох команд, кожна з яких програмує траєкторії польоту одного конкретного типу ракет:

  • «Калібр»: Іван Попов, Матвій Любавін, Роман Курочкін, Катерина Чугунова, Сергій Ільїн, Юрій Ніконов, Георгій Старостін, Дмитро Тихонов, Микола Тарасов та Ігор Гроза.
  • «Іскандер»: Олексій Михайлов, Павло Обухов, Ельвіра Обухова, Микита Поплавський, Віктор Яскелайнен, Олександр Григорян, Володимир Петров, Артем Веденов.
  • Х-101: Артем Чернов, Олексій Бетехтін, Андрій Іванютін, Антон Чуліков, Ольга Письменська, Павло Васильєв, Олексій Волков, Антон Шатун, Станіслан Мінков.

Коментарі