10:35
09.08.2021

“Жители Западной уКраины, вы – поляки и венгры”: блогера, який закликав створити єдину Русь, засудили

Чоловік – уродженець Російської Федерації та має українське громадянство

Чернігівський апеляційний суд скасував умовне покарання за розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території України.

Про це повідомляє  “Судовий репортер”, пишуть “Львівські новини”.

Засуджений Андрій Новокрещенов, уродженець села Кизил-Озек Алтайського краю, Російської Федерації, який має українське громадянство.

За матеріалами справи, чоловік розміщував дописи у мережі «Однокласники» 18, 30 жовтня і 13 листопада 2019 року. Автор закликав провести народний референдум щодо об’єднання руських земель та створення могутньої єдиної держави Русі у складі європейської частини Росії, Білорусі та північного й південно-східного регіонів України.

«В некоторых источниках (по правде сказать, в большинстве), происхождение названия «Украина» описывают как «Окраина». Окраина земель русских…. Донбасс никогда не был частью «Окраины», Западные регионы нынешней уКраины никогда не были частью «Окраины», Крым никогда не был частью «Окраины»! Это все вымысел, придуманный для манипуляции общественным мнением! Украины никогда не было и нет! Нынешние границы этой страны не имеют никаких законных оснований (линия госграниц уКраины, России и Беларуси не имеет демаркации)! Пора восстановить историческую справедливость! Жители Юго-Востока уКраины, вы — Малороссия! Жители Западной уКраины, вы – поляки и венгры! Жители северной части уКраины, вы — истинные РУСИЧР1! Жители центра уКраины, вы то, что получило название Окраина (Украина). Крым уже вернулся в родную гавань! Государство должно быть одно — РУСЬ! РУСЬ в составе Беларуси , европейской части России, северных регионов уКраины и ее Юго-Востока!», — писав чоловік.

В іншій публікації міститься заклик провести народний референдум за створення нової країни, в якій будуть жити «свободные русские люди без бандеровцев и западных прихвостней».

1 квітня цього року Деснянський суд Чернігова  призначив чоловіку 3 роки позбавлення волі, але звільнив від відбуття тюремного покарання з іспитовим строком 1 рік. Прокурор оскаржив це рішення.

У 2018 році Новокрещенов вже був засуджений за подібний злочин – заклики в соцмережах до повалення діючої влади і позбавлення влади «кривавого диктатора» Порошенка. «Устройте ему настоящую революцию, лишите этого кровавого диктатора власти… 450 (депутатів ВРУ — ред.) должны быть повешены у входа в здание парламента уКраины», – писав цей чоловік. Суд дав йому 2 роки умовно.

У період іспитового строку Новокрещенов скоїв новий злочин, але поки вироку не було, вважалося, що він не порушив жодних умов і у жовтні 2020 року його звільнили від покарання.

Коли Новокрещенова судили у 2021-му, то суд вважав, що він раніше не судимий в силу 89 статті Кримінального кодексу, тобто що його судимість погашена.

Суд брав до уваги його вік, сімейний стан, стан здоров’я, соціальну характеристику, відсутність обставини, які пом’якшують або обтяжують покарання, та доводи досудової доповіді органу пробації про можливість виправлення обвинуваченого без ізоляції від суспільства.

Суддя Андрій Сапон зачитав вирок 1 квітня, коли в Новокрещенова день народження. Йому виповнилося 49 років. Щодо стану здоров’я у вироку не наведено взагалі ніяких відомостей, але суддя Сапон враховує його, коли вирішує звільнити чоловіка з випробувальним строком.

Прокурор подав апеляцію, кажучи, що особа повторно засуджується за подібний злочин проти основ національної безпеки України.

Скаргу задовольнили, оскільки наведені у вироку обставини не є тими, що істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину і самі по собі не тягнуть безумовне застосування звільнення від покарання з випробуванням.

Апеляційний суд призначив Новокрещенову реальне тюремне покарання в мінімальних межах, передбачених законом за цей злочин, — 3 роки в’язниці.

Читачам також цікаво:

Коментарі