17:36
02.03.2021

Зруйновані колона та дах: на Львівщині обвалилася синагога XVIII століття (ВІДЕО)

“Ось так загинається одна з єврейських перлин Галичини – Бродівська синагога”

На Львівщині, у Великій Бродівській синагозі стався обвал однієї з колон головної зали, що тримала дах.

Про це повідомляють Броди online, передають Львівські новини.

“У великій Бродівській синагозі стався обвал однієї з колон головного залу, що тримала на собі дах. Що стало причиною обвалу – наразі не відомо. Колона зруйнована, а дах, який до того був аварійний, зірвало ще більше”, – зазначається у відео.

Журналісти також повідомляють, що неодноразово зверталися до влади щодо аварійного стану синагоги, проте нічого для збереження архітектурної пам’ятки зроблено не було.

Про обвал даху в бродівській синагозі також пишуть небайдужі у соцмережах.

“Ось так загинається одна з єврейських перлин Галичини – Бродівська синагога. Рік тому LvivMozArt влаштував пафосний концерт із квитками за шалені гроші, при цьому синагогу використали як сцену, але палець об палець не вдарили, аби хоч на йоту зробити щось у синагозі. Дуже символічно звучав тоді кадіш (поминальна молитва), саме він звучав по синагозі”, – йдеться в одному з дописів.

Велика Бродівська синагога – колишня синагога у місті Броди на Львівщині. Кам’яна будівля, зведена у XVIII ст. Вона має статус пам’ятки архітектури національного значення. Перші згадки про дерев’яну синагогу в Бродах належать до кінця XVI ст. Зараз будівля в аварійному стані: втрачені північна та південна прибудови, влітку 1988 р. обвалилася західна стіна, а починаючи від 2006 року почали систематично обвалюватися склепіння. У квітні 2019 р. місцевий активіст встановив тут нові двері.

Як повідомлялося, 4 серпня 2019 року в межах третього фестивалю класичної музики LvivMozArt, на руїнах синагоги відбувся симфонічний концерт-реквієм, присвячений австрійському письменнику та публіцисту Йозефу Роту. У концерті було задіяно понад 200 митців і зіркових солістів з усього світу.

Коментарі