15:55
04.02.2021

Зв’язкова Романа Шухевича відзначає 97-річчя

4 лютого виповнилося 97 років Дарії Гусяк – зв’язковій головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича

Дарія Гусяк (псевдо «Дарка», «Нуся») – зв’язкова генерала УПА Романа Шухевича, активістка ОУН. Кавалер Ордену княгині Ольги III-ступеня народилася 4 лютого 1924 у місті Трускавець на Львівщині у національно свідомій сім’ї Юрія та Марії Гусяків.

За свою націоналістичну діяльність 25 років відсиділа в ув’язненні, звільнившись на 51 році життя. Сьогодні пані Дарія знову вболіває за долю Україні та молиться, щоб не гинули її найкращі діти.

Про це пишуть Львівські новини.

Близькими родичами мами були знамениті діячі ОУН Дмитро Данилишин та Василь Білас.

На Великдень 1948 року в лісі, при великій кількості повстанців була прийнята у члени ОУН, присягу приймав сам Роман Шухевич.

У 1950 році заарештована і з 2 березня утримувалась радянськими спецслужбами в тюрмі “на Лонцького” у Львові. Після року перебування в тюрмі перевезена до Києва для продовження слідства. Рішенням комісії Особливої наради при МДБ СРСР засуджена за ст. 54.1а КК УРСР (“зрада Батьківщини”) на 25 років тюремного ув’язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська та Володимира. Згодом відправлена в с. Барашево (Мордовія).

У березні 1975 звільнена. Дозволу на повернення на батьківщину не отримала. Поселилась у Волочиську на Хмельниччині у подруги Катерини Зарицької.

З 1995 року мешкає у Львові. Стала членом Проводу Конгресу Українських Націоналістів. За порадою Слави Стецько створила громадську жіночу організацію – Всеукраїнську Лігу Українських Жінок та стала її головою.

Указом Президента України № 336/2016 від 19 серпня 2016 року нагороджена ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

фото з Facebook

Коментарі