18:15
30.08.2022

Жінок Зеленського підставляють

Відповідно до закону про військовий обов’язок і військову службу, жінки, які мають спеціальність та професію, яка є спорідненою з відповідною військовою спеціальністю, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня. Львівський адвокат, громадський діяч Андрій Петришин подав варіант петиції стосовно відтермінування питання про прийняття на військовий облік жінок.

На фото Андрій Петришин

Не тринди. Бо заберуть.

Самі ці слова адвокат чує останні дні на свою адресу. Оскільки підняв доволі дратівливе для суспільства питання, а саме – постановлення на військовий облік жінок, які згідно з позицією влади відповідно до  Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, мають вже в найближчі дні стати на військовий облік.

Ініціатор подав петицію на офіційному сайті Офісу Президента ще 23 серпня. Однак, пройшло 6 днів і жодних відомостей ще немає.

“23 серпня 2022 року, на офіційному сайті Офісу Президента https://petition.president.gov.ua/help, подав свій варіант петиції. На цьому ж ресурсі було зазначено, що створена мною електронна петиція потрапляє на перевірку адміністратора веб-сайту Офіційного інтернет-представництва Президента України на відповідність вимогам. Також вказано те, що впродовж двох днів я, як ініціатор, отримаю повідомлення на електронну пошту про погодження, та/або відхилення.

Але у нашому випадку ХЗ (Хто Знає). Вже 6-ий робочий день спливає, а з Офісу Президента жодних відомостей. А відтак мені не залишилося нічого іншого, аніж оприлюднити цей факт ігнорування Офісом, оскільки ця бездіяльність не лише затягує час в питанні законодавчого врегулювання щодо відкладення участі жінок у війні. Але й хтось з Офісу Президента підставляє самого пана Зеленського. Кидаючи дискридитуючу тінь на його імідж як гаранта та країну загалом”, – зазначив Андрій Петришин.

У Міністерстві оборони України запевняють, що в 2022 році не будуть штрафувати жінок, які вперше стають на військовий облік. Але вже з 2023 року така відповідальність може настати. За порушення правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними та резервістами передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ст.210 КУпАП.

Також до жінки можуть застосувати статтю 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення – “Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.”

“Закусило мене це питання. Адже чому жінки?! Чому без встановленої законом процедури адаптації до можливої майбутньої військової служби. Як так?” – додав автор петиції.

І справді, робота військовослужбовиці – напружена та важка. Варто подумати, чи жінки здатні піти на оптимально виправданий ризик, швидко ухвалити рішення у складних ситуаціях та проявляти сміливість.

Застосовуючи інструмент демократичного впливу, електронну петицію, Андрій Петришин подав прохання про розміщення ряду вимог до Президента Зеленського, щодо врегулювання даного питання на підставі народної ініціативи. Згідно з правилами потрібно зібрати 25 000 голосів. На це потрібен час і, звісно,- не один день. А в такому питанні, кожна хвилина має вагу.

“А відтак, реагуючи на імпульси українського суспільства в питанні відкладення в часі залучення жінок у військових справах. Не знаю хто куди і кого забере, стою на своєму та вкотре вимагаю оприлюднити у публічній площині повний текст мого звернення”, – додав адвокат.

 Суть звернення:

Внаслідок віроломного вторгнення військ Російської Федерації на територію України 24 лютого 2022 року, українське суспільство змушено було відреагувати та поділитися на тих, хто вже взяв або ще візьме до рук зброю вирушаючи на фронти задля оборони держави. І на тих, хто був змушений забезпечувати надійні тили для війська у вигляді розвитку волонтерства для допомоги армії, збереження підприємництва з метою поповнення бюджетів, і захисту генофонду способом вивезення дітей за межі нашої країни подалі від війни. Все це навантаження, в основі своїй, взяло на свої плечі українське жіноцтво.

А відтак, враховуючи все зазначене, та, беручи до уваги той факт, що період адаптації до процесів, які вимагають залучення жінок до обороноздатності, є на порядок довшим та складнішим, аніж для самих чоловіків.

З врахуванням того, що українським жінкам аби врегулювати питання пов’язані з благополуччям дітей та справ, що дотичні до повсякденного життя  (у відсутності чоловіків, які можливо вже мобілізовані) потрібно більше відведеного законодавством часу, пропонується наступне:

Текст петиції:

  1. Відтермінувати (відкласти в часі) питання про прийняття на військовий облік жінок згідно Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і встановити обов’язок реєстрації жінок на військовий облік починаючи не з 1 жовтня 2022 року, а з 1 жовтня 2023 року;
  2. Ініціювати та внести уточнення до законодавства, зокрема до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в частині того, що Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час та залучені у зону бойових дій виключно за добровільним їхнім бажанням.

Варто зазначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться вже через місяць. Чи отримає відповідь Андрій Петришин на петицію від Офісу Президента, чому її ще й досі немає, хто гальмує цей процес та чи дадуть набрати необхідну кількість голосів – наразі невідомо. Будемо слідкувати за можливими змінами порядку постановлення на облік, додатковими умовами та обов’язково повідомимо про це згодом.

 

Коментарі