12:59
05.01.2023

На Львівщині більше 150 пам’ятників чекають на процес декомунізації (ВІДЕО)

В Україні з перших днів повномасштабного російського вторгнення розпочалося масове знесення пам’яток. Окрім пам’яток радянського періоду, почали зносити також постаменти різним діячам російської культури. За даними Мінкульту майже за рік демонтували близько 30 пам’яток лише письменника Олександра Пушкіна.

Про те, скільки пам’ятників чекають на процес декомунізації на Львівщині, розповів радник очільника Львівської ОВА Олег Радик. 

“В області є близько 150 пам’ятників, які потрібно знести. Щось стоїть на балансі, щось – ні. Ми відстаємо! Однак краще пізно, ніж ніколи…” – зазначив Радик.

Також він додав, що на прохання членів структури ця комісія буде змінена не лише на декомунізацію, а й на деколонізацію:

“Пушкін не попадає під декомунізацію, він попадає під зовсім інші речі… А ми нічого не забудемо!”

Комісії створені як в області, так і по районах. Утім, як зазначив радник очільника ЛОВА, якщо у громадах, населених пунктах Львівщини мешканці захочуть долучитись до процесу декомунізації, то такі ініціативи лише вітатимуться.

“Там, де є могили чи радянських воїнів, чи “яструбків”, їх треба забрати. Могилам місце на цвинтарі. Всі стели, всіх “альош” треба забирати… Ніяка вишиванка “альошу” не спасе. Ці всі пам’ятні знаки будуть зняті”, – запевнив Олег Радик.

До слова, у планах комісії на місці меморіального комплексу, присвяченому автору замкнутої петлі Петру Нестерову біля Жовкви, створити музей збитої техніки окупантів та найцікавіших “альош” на пам’ять майбутньому поколінню.

“Повірте, через 20-30 років нашим дітям і внукам це буде цікаво… Закликаю Жовківську громаду до цього дослухатися, бо поки що вони не впевнені, що це їм потрібно. Скажу більше – це майбутнє капіталовкладення, яке принесе гроші – “, – резюмував Радик.

Пам’ятник Петру Нестерову біля Жовкви (фото з мережі)

Щодо самого процесу знесення радянських пам’ятників на Львівщині та хто за це відповідає, Олег Радик розповів:

“Вирішує громада, а, якщо громада не може вирішити, то може бути втручання начальника Львівської обласної військової адміністрації. Але я впевнений, що усі мешканці громади не будуть чекати, поки прийдуть  хлопці з війни і дадуть їм, начальникам, по морді та самі знімуть (ред – пам’ятники). Хлопці вернуться в свої села, де вже не буде стояти “альош”.”

Стосовно церков московського патріархату на Львівщині, котрі продовжують свою діяльність на території області, Олег Радик зазначив, що першочергове потрібно чекати на рішення держави. Але він запевнив, що усі ці храми будуть закриватись:

“Ці батюшки – це “атявлєниє кагебісти і феесбешніки”. Це люди на завданні, вони теж на війні. Але до цього (ред. – до припинення діяльності МП) йде. Їх треба розпускати, оголошувати поза законом та розпускати. Чи ми це зможем?! Я би дуже хотів, я надіюсь.. Але ситуація така, що ми у Львові на Сихові не можемо знести “халабуду” російської церкви… Ті, що зараз лишились і тримаються це є дійсно вороги України, особливо ієрархи або священники”.

Також радник начальника ЛОВА розповів про шкоду поширення інформації про псевдозамінування на Львівщині.

“Ми створюємо атмосферу жаху. Журналістика та мери міст мають працювати не на свій піар, а на перемогу у війні”, – підсумував Радик.

Радник начальника ЛОВА зробив своєрідний клич та попросив громади Львівщини сповістити йому про наявність у них радянських пам’яток. Аби повідомити про скульпутри та пам’ятники радянського імперіалізму пишіть Олегу Радику у його Facebook-сторінці.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі