08:52
02.10.2024

У Черче благодійники планують відновити санаторій для реабілітації військових

У селі Черче біля Рогатина, у Івано-Франківській області планують відновили майже 100-річний бальнеологічний санаторій

У радянські часи це місце було курортом української інтелігенції. Пансіонат прославився торфяним болотом та сірководневими мінеральними водами. В оновленому медичному центрі зможуть відпочивати та отримувати допомогу поранені захисники і захисниці, пишуть Львівські новини.

Цю ідею втілює засновник благодійного фонду «Живець Черче» Ярослав Гладун. Він розповів про унікальність реабілітаційного центру, пошук фінансування та перші юридичні труднощі.

Як виникла ідея створення реабілітаційного центру?

Я сам народився в селі Черче. До п’яти років жив там у бабусі з дідусем, проводив тут усі літні канікули. Ще за радянських часів, у цей санаторій приїжджало багато людей на лікування. У пансіонаті бракувало номерів на всіх охочих. Тому туристи часто винаймали житло у когось в селі, а лікувалися у санаторії. Село жило цим санаторієм. Після того, як у мене померли рідні, я тривалий час туди не навідувався. Повернувся у Черче, коли санаторій вже закрили.

Стан санаторію дуже змінився у гіршу сторону. Місцеві жителі почали масово виїжджати, бо тут просто немає роботи. А повномасштабна війна Росії змушує щодня думати у напрямку нових можливостей реабілітації. І от виникла ідея – відновити Черче.

Співзасновниками цього санаторію були майже півсотні людей. На той час, у 1925 році, цим займалася богема Західної України – письменник Іван Труш, брати Лепкі та інші видатні діячі. І вилізла цікава історична деталь – мій прадід Василь Гладун, який на той час був війтом села, також був співзасновником санаторію. Ми зараз працюємо над тим, щоб відновити історичну назву пансіонату «Живець Черче», в честь цього ми й назвали благодійний фонд.

У сучасних реаліях ми на шляху до створення консорціуму. Наше об’єднання ми назвали «Перший український медико-реабілітаційний консорціум». Консорціум – це така структура , яка об’єднує для досягнення певної мети усі зацікавлені організації, благодійні фонди та спілки. Консорціуми розпадаються, коли досягають поставленої цілі. Наша мета буде досягнутою, коли ми збудуємо нові корпуси, реконструюємо старі, запустимо бальнеологію і приймемо на високому рівні тисячу гостей в одну зміну на високому рівні.

Консорціум на стадії утворення. Наш благодійний фонд запрошує до співпраці усіх зацікавлених. Ми шукаємо партнерів. Хочемо бачити в об’єднанні отця Богдана Праха, УКУ, Львівський медичний інститут, Івано-Франківську медичну академію. Хочемо залучити ексвиконувачку обов’язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, різні релігійні організації. Пропонуємо співпрацю фонду першої леді Олени Зеленської, фонду «Unbroken», Першому ТМО Львова, клініці «Суперх’юманс».

Чому саме санаторій у селі Черче? Який тут природний потенціал?

У цій місцевості дуже великий природний потенціал, поклади торф’яного болота ще десь на 100 років, вони не вичерпні. Там сірководневі басейні, зараз їхня мінералізація зросла. Є величезна територія. На жаль, вона не доглянута, у жалюгідному стані. Але є потенціал на цій території збудувати першокласний медичний заклад. Це буде і санаторій, і реабілітаційний центр в одному. Ми зможемо приймати на реабілітацію не тільки військових і поранених, ми плануємо ще брати клієнтів на комерційних основах. Зароблені гроші зможемо вкладати в допомогу нашим хлопцям, які втратили своє здоров’я.

Які лікувальні властивості має торф’яне болото?

Болото допомагає з усім, що пов’язано з опорно-руховим апаратом. При артриті, поліартриті, остеохондрозі, остеопорозі, гінекологічних недугах і шкірних захворюваннях. Треба розуміти, що ми говоримо не лише про болототерапію. Санаторій «Черче» поєднує і болота, і сірководневі ванни. Тобто, позитивний ефект дає комплексне лікування. У перший день пацієнта обкладають болотом, на другий день він лежить в сірководневих ваннах з певною температурою. Також застосовуємо душ Шарко і все решта. Завдяки такому поєднанню, клієнти оздоровлювалися, коли санаторій працював.

У якому стані цей санаторій зараз?

Вже шість років санаторій не працює. Нині територія у занедбаному стані, там виріс ліс, позаростали тротуари, все у чагарниках. Більшість корпусів не придатні до реконструкції. Та частина, яку ще можна врятувати – вона у критичному стані. Може зруйнуватися, якщо нею зараз не зайнятися.

Не обійшлося без мародерства. Перед закриттям, колишні працівники закладу порізали й повиносили батареї. Чавунний литий паркан здали на металолом. Охорони немає, хіба жителі села своїми силами слідкують за територією. Там вивезли все, що можливо. Нам це на руку, тому що, сміття однаково треба позбуватися.

У 2017 чи 2018 році держава відсудила санаторій у профспілок, він був філією «Моршинкурорту». Про санаторій роками ніхто не дбав, його не намагалися викупити. Я знаю, що туди приїжджали зацікавлені люди. Вони дивилися й оцінювали, що там можна зробити. Але не наважилися, тому що, туди потрібно вкласти дуже великі ресурси.

На Заході України є декілька десятків реабілітаційних центрів для військових. У чому буде унікальність вашої установи?

В Україні недостатньо реабілітаційних центрів. У війську один мільйон. Щонайменше у половини – проблеми з опорно-руховим апаратом, суглобів. Хлопці утримують позиції в окопах під час морозів, носять важкі бронежилети, це навантаження на спину, суглоби і коліна. Ми зможемо допомогти цим хлопцям у відновленні. Якщо наш санаторій буде одночасно поселяти тисячу людей – таких самих санаторіїв ще потрібно щонайменше тисячу. Це проблема. Навіть, якщо таких пансіонатів буде сто по Україні – то треба сто місяців, щоб реабілітувати всіх, хто повернеться. Є реабілітаційні центри, які займаються фізіотерапією, є ті хто психологічними напрямками роботи. Ми об’єднаємо у собі все. Щоб людина приїхала, не тільки пройшла реабілітацію, а ще й відпочила. І зрозуміла, що таке повернутися до мирного життя.

Ми не є нікому конкурентами. Кожен реабілітаційний центр йде за індивідуальними програмами. В нас ексклюзивна – ми спеціалізуємося на бальнеології. Ми за комплексний підхід до лікування. У наших планах три напрямки реабілітації. Перша – це медична. Йдеться про сірководневі ванни, фізіотерапію, лікувальні масажі. Друге – психологічна реабілітація. На базі санаторію хочемо створити Будинок офіцерів, там будемо реалізовувати психологічну. І третій напрямок – соціальна адаптація. Плануємо облаштувати відділення центру надання адміністративних послуг. Там будемо допомагати пораненим бійцям відновленням документів, оформлення інвалідності і різних соціальних виплат. Цей напрямок буде охоплювати ще курси англійської мови, онлайн і офлайн. Ми будемо організовувати гончарство, іпотерапію, бізнес-треніги.

Наші гості мають відчути, що вони дійсно пройшли реабілітацію. Не просто поговорили зі психологом, а отримали комплексну допомогу, за якою хочеться повернутися. Нам важливо, щоб нас рекомендували. Воїни, які колись пройдуть нашу реабілітацію мають залишитися для нас друзями. Наші працівники будуть цього добиватися.

Як ви будете залучати спеціалістів у село? Де будете шукати професійних реабілітологів?

На базі санаторію є декілька напівзруйнованих двоповерхових будиночків. Хочемо їх відновити і зробити там студентські кампуси. Там буде аудиторія, номери для проживання, їдальня. Будемо там приймати студентів з медичних навчальних закладів. Будемо запрошувати на практику студентів-реабілітологів, а потім можемо їх і працевлаштувати. Таким чином ми залучимо молодь до роботи у селі. Також по школах району серед випускників плануємо впроваджувати грантові програми від нас. Ми хочемо перетягувати у Черче найкращих спеціалістів, щоб вони приїжджали до нас, жили тут і працювали.

Де плануєте брати гроші?

Ми не розраховуємо на державне фінансування. Якби менше крали наші чиновники, може б вистачило коштів на реабілітацію поранених. Хіба будемо подавати на відшкодування НЦЗУ за послуги по реабілітації.

Ми просимо про фінансування у міжнародних благодійних фондів, громадських організацій, релігійних спілок. Ми показуємо нашу програму і пропонуємо вкласти кошти у наш реабілітаційний центр. Ми очікуємо на донати і пожертви. Натомість ми повністю відкриті, наш благодійний фонд не буде брати 20% на операційку. Ми шукаємо можливості додаткового заробітку, щоб оплачувати роботу фонду. Поки це все на волонтерських основах. В нас буде відкрита та прозора звітність. Всю інформацію будемо висвітлювати на сайті та на ютуб-каналі. Ми вже опублікували ролик, у якому стані зараз санаторій і яким він стане. Все буде прозоро, відеокамери, фотозвітність. Ми будемо максимально відкритими, щоб нам повірили і побачили, що ми дійсно займаємося роботою. Розраховуємо лише на свої сили і можливості. В нас є ідея, ми до цього йдемо і вже стартуємо.

Які перші кроки ви робите?

Зараз створюємо генеральний план. Далі будемо складати кошторис, підписувати угоди з будівельними компаніями. Все залежить від фінансування наших донорів. Хоча ми розраховуємо не тільки на фінансову допомогу. Є багато фондів, які можуть допомогти з медичним обладнання. Тому ми і створюємо консорціум і залучаємо туди всіх, хто чимось може долучитися. У майбутньому облаштуємо велику стіну на в’їзді у санаторій, де ми розмістимо імена тих, хто пожертвував нам кошти. Будемо пам’ятати всіх тих, хто долучився до доброї справи.

Які виникають труднощі у реалізації проєкту?

Проблема у тому, що в нас немає права власності на санаторій. Земля орендована.

Утримувачем цього об’єкта є Управління справами Фонду державного майна України. Востаннє економічну оцінку проводили у 2018 році, вона вже не актуальна. А зараз у цій установі нам відповідають, що вони не мають коштів, щоб провести нову оцінку і вивести майновий комплекс на торги. Нам не можуть просто так віддати об’єкт, треба виграти тендер.

В нас є страх того, що ми почнемо активно займатися проєктом, вийдемо на закупівлю – з’явиться якийсь олігарх і запропонує більше. До сьогодні – цей об’єкт нікому не був потрібен. Після того, як почнеться відкрита частина нашої роботи, я думаю, що у нас з’являться конкуренти. Багато людей, які використовують чужі ідеї.

Єдиний вихід – це вийти на торги і офіційно викупити цей санаторій, права на власність цього санаторію. Тільки після цього зможемо почати будівельні роботи. Ми запропонували оплатити оцінку тристороннім договором у вигляді субсидій. Вони ще приймають рішення. Сподіваємося, що нам не будуть ставити бар’єри, а навпаки посприяють. Дуже хочемо викупити санаторій. Залучати кошти донорів простіше, коли ти приходиш і кажеш, що це твоє. Але на кожному етапі вставляються палки у колеса.

У скільки коштів обійдеться проєкт?

За попередніми підрахунками, на будівництво потрібно 24 мільйони євро. У цю суму закладено енергозберігаючі технології, логістику, ліцензії, підведення комунікацій і все решта. Наша мета – вирішити питанням з правом на власність і вийти на ринок міжнародних інвестицій. Ми вже маємо англомовну команду, яка буде розповідати про нас за кордоном. Залучаємо англомовних журналістів, домовляємося через «ЮНЕСКО» з акторкою Анджеліною Джолі, щоб вона записала короткий ролик про наш проєкт. Шукаємо амбасадорів у країнах Заходу.

Я хочу створити санаторій європейського рівня. Будівля буде адаптованою для людей з інклюзивними потребами. Хороші номери, басейни, сервіс – ніщо не повинно нагадувати радянщину. Ми облагородимо територію, зробити парк, поставимо лавочки. Хочемо зробити місце, схоже на рай. Гості мають розуміти, що їм надають послуги високого класу.

Коли плануєте закінчити будівництво санаторію і прийняти перших воїнів на реабілітацію?

Щоб прийняти перших гостей – нам потрібно три місяці, щоб запустити таку первинну реабілітацію до 30 людей. Далі моменти будівництва, запуску нових корпусів. Нам потрібно відновили бальнеологію, бо вона у жалюгідному стані. Я б туди сам не пішов. А якщо я сам туди не піду – я туди і військових не відправлю. Нам потрібно два роки, при сьогоднішніх будівельних технологіях. Ми вже почали проєктувати і розглядати будівельні організації.

Коментарі