14:06
22.12.2021

Ефективність заборони поліетилену буде сумнівною, – громадський екоактивіст

На його думку, новий закон не призведе до змін в сфері поводження з відходами

Олексій Мінтій пропонує виготовляти пакети з кукурудзи і коноплі, а екосвідомості вчити з дитинства.

Крок  –  хороший, але ефективність – сумнівна. Так громадський екоактивіст Олексій Мінтій в програмі «Великі перемовини» на «Першому Західному» прокоментував новий закон про заборону поліетилену.

«Влада підходить до вирішення питання з позиції примусу. «От ми вам встановимо ціни» – і вони це все позиціонують, як якусь панацею. А люди не вірять, що можна щось змінювати таким підходом.  Особливо, якщо цей підход з примусу.  Має бути, в першу чергу, просвітництво, щоб люди відчували в собі цю екосвідомість. Для початку це треба починати змалку», – говорить екоактивіст.

Він переконаний,  що новий закон не призведе до змін в сфері поводження з відходами.

«Не можна проблему у сфері поводження з відходами вирішувати маленькими кроками. Тут має бути державницька чітка позиція, щоб люди розуміли, що відбувається і чого можна очікувати», – вважає Олексій Мінтій.  А тим часом у влади, на його думку, не має відповіді що робити, коли це не дасть результату.

Щодо заміни поліетилену, то він вважає, що треба шукати якийсь швидко відновлювальний матеріал: кукурудзу, коноплі – все, що швидко росте, і з нього виготовляти замінники пластикових пакетів.

Нагадаємо, в Україні з 10 грудня почав діяти закон, який забороняє розповсюдження в роздрібній торгівлі, громадському харчуванні та при наданні послуг надтонких та тонких пластикових пакетів. Залишаться в обігу до 1 січня 2023 року тільки ті пакети, що є упаковкою для риби, м’ясопродуктів та сипучих продуктів. Пакети з більш грубого пластику можна буде тільки продавати.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі