12:47
24.01.2024

Садового незаконно преміювали на понад 3 мільйони

Міський голова Львова щомісячно отримував премії, надбавки та матеріальні допомоги незаконно

Найбагатші люди країни – це чиновники. Поки пересічні громадяни виживають на мінімалку, то політики в той час безконтрольно виписують собі премії. Скандали щодо призначення премій посадовцям і до 24 лютого 2022 року турбували громадськість, а під час великої війни викликають справжнє обурення.

Як з’ясував Голова ГО «Народне антикорупційне Бюро» Андрій Петришин, починаючи з 2015 року до початку 2024 року, голова міста Львова Андрій Садовий щомісячно отримував премії, надбавки та матеріальні допомоги незаконно.

Відповідно до положень ч.5 статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» і положення абз.2 п.6 постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 року № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», а також ч.ч.1, 2 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначається, що “Преміювання голів обласних, районних і районних у містах рад, їх заступників, сільських, селищних і міських голів, установлення їм надбавок, надання матеріальної допомоги здійснюється у порядку та розмірах, визначених цією постановою, у межах затверджених видатків на оплату праці”. Рішення про зазначені виплати приймається відповідною радою.

Тобто нарахуванню Андрію Садовому премій, надбавок та матеріальних виплат мало б передувати рішення, прийняте за результатами роботи за місяць чи квартал, який вже був, а не наперед.

У цьому ж випадку, Андрій Іванович отримував щомісячні премії, надбавки та матеріальні допомоги наперед. І ці виплати здійснювались всього лиш двома ухвалами ради, а не рішеннями. Подумайте лишень, одна ухвала ради – на п’ять років наперед.

Як бачимо, такі діяння міського голови суперечать не лише чинним законам, але й нормам здорового глузду. Як можна керуватися однією ухвалою на весь період каденції?! А раптом особа не зможе виконувати свої службові обов’язки в силу стану здоров’я або ж через інші вагомі на це підстави?! Різне ж може трапитися.

А тому, враховуючи те, що ані щомісячні, ані щоквартальні рішення міськради не приймалися, обговорення з метою преміювання міського голови не відбувалося, то можна зробити висновок, що за майже дев’ять років своєї діяльності Андрій Садовий отримав більше трьох мільйонів незаконних виплат, чим завдав значних фінансових збитків місту. Тобто – кожному з нас.

Цифра вражає, чи не так? Не забуваймо: щоб комусь дати більше, то в когось треба забрати. Однак чому не скерувати ці кошти на допомогу війську?!

Доки в країні йде війна і громадяни донатять на Збройні сили, то пан Садовий продовжує отримувати приємні бонуси до зарплати, які складаються з десятків тисяч гривень.

Премії і досі – цемент для старих правил і схем у чиновницькій піраміді, яку повинні фінансувати українці. Утім,  такі незаконні дії мають кваліфікуватися за приписами статті 191 КК України “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”.

Отож, тепер слово за правоохоронними органами. А нам, львів’янам, – контролювати, контролювати і ще раз контролювати.

Довідково:

Андрій Петришин – львів’янин, знаний в Україні адвокат і правозахисник, активний учасник Революції гідності та громадський діяч. ГО “Народне Антикорупційне Бюро” розпочало свою діяльність у 2018-му році з питань захисту прав мешканців Львова у питанні недопущення будівництва сміттєпереробного заводу у житлових кварталах міста, повернення у комунальну власність незаконно відчужених ділянок та інше.

Коментарі