13:56
12.09.2023

Данило Гетманцев – російський агент у Верховній Раді?

Журналіст Сергій Іванов опублікував розслідування про можливі зв’язки голови Податкового комітету ВР Данили Гетманцева та його матері Олени з ПВК “Вагнер”, біглим агентом ФСБ Володимиром Сівковичем та спецслужбами РФ.

Сергій Іванов провів розслідування та з’ясував, що Гетманцев міг допомагати росії завдавати ударів по українським НПЗ на початку війни та ймовірно, стояв за провокаціями опозиції проти президента.

Зв’язок Гетманцева та Сівковича

Володимир Сівкович – народний депутат України з 2002 по 2010 роки. За часі СРСР був працівником КДБ. Був віце-прем’єром та заступником секретаря РНБО під час президентства Януковича. 20 років тому Сівкович взяв під опіку юного студента Данила Гетманцева. Зараз Сівковича заочно судять за силовий розгін Євромайдану в 2013 році. Рік тому йому було оголошено підозру в державній зраді.

За версією ДБР, Сівкович разом зі спільниками з 5-ї служби ФСБ збирали та передавали росіянам відомості, які становлять державну таємницю. Також вони впливали на кадрові рішення в СБУ. Зокрема, через свого агента Олега Кулініча Сівкович впливав на екс-очільника служби безпеки Івана Баканова. Оперативники провели цілу спецоперацію для того, аби отримати доступ до комп’ютера Сівковича у Москві. Там знайшли аудіозаписи з Кулінічом, які згодом були оприлюднені.

Сьогодні в Верховній Раді Іванов зміг нарахувати трьох нардепів, які мали зв’язок з Сівковичем.

Навіть після 2010 року, коли Сівкович склав мандат, Гетманцев залишився його кадром.

“Чи припинив Гетманцев бути вірним своєму ментору і далі працювати на Сівковича та Росію? Я впевнений, що ні”, – каже журналіст.

На продовження співпраці Сівковича та Гетманцева вказує ряд бізнес-скандалів, в яких фігурувала юридична компанія Гетманцева.

Багато років поспілі юридична фірма “Юремекс” Гетманцева займається обслуговуванням компаній, напряму пов’язаних з Сівковичем та Володимиром Сацюком (перший заступник голови СБУ, якого підозрюють в отруєнні Ющенко). Йдеться про низку авіакомпаній, які займаються перевезеннями вантажів, літаками “Антонов” та “Іл” в інтересах ФСБ та ГРУ Росії. З поміж них увагу автор звертає конкретно на дві: “Європа-Ейр”, “Константа”.

Зокрема, “Європа-Ейр” – це компанія, яка займається контрабандою російської зброї. Саме її літаки були знищені Туреччиною за перевезення зброї вагнерівців. Під час обшуків Europa Air її директор викинув з балкону 53 печатки, серед яких 4 печатки військових частин авіабаз РФ, печатки російської авіакомпанії «Волга-Дніпр», яка перебуває під санкціями за сприяння вторгнення в Україну, печатка аеропорту Домодєдово, Ростовського заводу цивільної авіації і все це впереміж із печатками українських підприємств, Миколаївського авіаремонтного заводу, Державної авіаційної служби та інших.

Мати Гетманцева, з якою він разом мешкає в квартирі на вулиці Коновальця в Києві, надала кредит у розмірі 650 тисяч доларів Леванцю Родрігу Мерхежу.

Данило Гетманцев з матір’ю Оленою

31 травня 2013 року США запровадили санкції стосовно українських авіакомпаній “Буковина” та “Українські середземноморські авіалінії”, а також персональні санкції стосовно їхнього власника – Родріга Мерхежа через надання іранцям літаків, які використовувались для перевезення корпусу вартових Ісламської Революції, Міноборони Ірану та Хезболи, а також для поставок вантажів у Сирію.

Родріг Мерхеж

“Таким чином родина Гетманцева отримує доходи від фінансування діяльності підсанкційної особи Родріга Мерхежа, якому в Сполучених Штатах інкримінують співпрацю з Хезболою, бойовиків якої російські спецслужби вербували для війни проти України”, – зазначив журналіст.

Іванов звернув увагу на групу компаній Travel Professional Group, або TPG, яка створена та контролюється родиною Гетманцевих. TPG “вирішує для українського державного провідного експортера зброї всі питання”, тобто купує авіаквитки, знімає готелі і навіть надає послуги кейтерингу.

“Головне – ця компанія отримала можливість відстежувати пересування керівного складу Укрспецекспорту та орієнтуватись у бізнесі державної компанії. У співпраці з авіакомпаніями туристичний бізнес є дуже зручним для контрабанди, а також для прикриття шпигунської та диверсійної діяльності”, – каже автор.

Колишні помічники Сівковича пов’язані між собою

Автори звертають увагу на юридичну адресу фірм сім’ї Гетманцевих Юрімекс і TPG – Київ, вулиця Велика Васильківська, 9/2, оф/ 67. За адресою зареєстровано низку компаній: Правова група “Юрімекс”; “Текслінк”; Адвокатське об’єднання “Юрімекс”; “Такс Академі”; Українська телевізійна асоціація; ГО “Аналітичний центр розвитку країни”.

Зокрема, юридична адреса фірма із бізнес-конгломерату Гетманцевих збігається з адресою такої компанії, як “Українська телевізійна асоціація”.

Сам Гетманцев після отримання мандату вийшов з власності компанії Юрімекс, але за даними рослідувачів – лише формально. Зокрема, він передав свій бізнес Юрію Крайняку.

“Також Крайняк фігурує серед власників та засновників TPG, яка належить сім’ї Гетманцевих. Мати Гетманцева продала йому свою частку TPG у 2019 році, але вона і досі є засновницею та власницею нової фірми “Туристична професійна група”, – йдеться в матеріалі.

Гетманцев їздив до Білорусі

1 листопада 2018 року Гетманцев виїхав до Білорусі через пункт Нові Яриловичі.

“Повернувся на кордон він того ж дня о 17.07, автомобілем Toyota, реєстраційний номер АА1320ІС. Що робив Гетманцев у Білорусі – невідомо. Але чи можемо ми виключити можливість зустрічі там з особою чи з представниками Росії? Авжеж ні”, – доходить висновку автор.

На думку Іванова, метою візиту могла бути саме зустріч із Сівковичем. Такого висновку автор доходить через висновки слідства по справі Сівковича-Кулініча, згідно з яким, тоді для зустрічей вони використовували аналогічну схему.

Також Гетманцев виїжджав за кордон і після повномасштабного вторгнення попри заборону Зеленського на подорожі. Зокрема, 29 грудня 2022 року він виїхав з України через кордон з Угорщиною, пункт пропуску Вилок, а повернувся до України – 8 січня 2023 року, через кордон з Польщею, пункт пропуску Рава-Руська, на автомобілі Toyota Land Cruiser 200, реєстраційний номер АА8292ТХ.

До слова, під час голосування в Раді 15 вересня 2020 року постанови про невизнання результатів виборів президента Білорусі легітимними, Гетманцев не підтримав і публічно розкриткував відповідне рішення парламенту, а у вересні 2021-го, Гетманцев публічно висловлював симпатію Лукашенку.

“Рускій мір” Гетманцева

Коли ДБР ініціювало допит усіх членів податкового комітету щодо зрадника депутата Олексія Ковальова, Гетманцев як голова комітету попри заперечення ДБР наполіг, аби допит відбувся саме у стінах парламенту в приміщенні самого комітету, йдеться в розслідуванні.

“Питання. Чого боявся Гетманцев? Що хтось докладно розповість слідчому про його зв’язок з Ковальовим?”, – каже Іванов.

Також Гетманцев разом з президенткою Нафтогазової асоціації України Нелою Приваловою “лобіював та запровадив систему електронного адміністрування реалізації палива”.

“Дана система передбачала електронні датчики наявності пального в бочках. Спеціальні бойки щодня фіксують та передають дані про наявність пального в кожній з них по всій Україні вподатково. Щодня податково в режимі реального часу отримувала дані, куди саме відвантажувалось пальне”, – йдеться в матеріалі.

Співрозмовник Іванова, керівник однієї з найбільших автозаправочних мереж України, поки анонімно заявив, що таким чином наче росіяни отримали дані про переміщення та об’єми пального і запускали ракети саме в ті об’єкти, де зберігалося найбільше пального.

“Ба більше, аналіз логістики та кількості пального дозволяє ворожим аналітикам розуміти, де відбувається накопичення стратегічних резервів пального для військової техніки. Водночас ворог не бив по порожніх, неосучаснених та нестратегічних об’єктах. Наприклад, перші найпотужніші удари були здійснені по найбільш сучасній базі мережі Кло у Василькові. ОКО починали бомбити починаючи зі Львова, ВОГ з Борисполя. Коли ворог хотів, аби Київ став у перші дні війни, вони не чіпали бази з денною перевалкою у 2000 тонн, а били по тих, де було 10-12 тисяч”, – заявляє розслідувач.

Автор доходить висновку, що єдиним можливим шляхом витоку такої інформації є податкова.

“Хто контролює податкову? Правильно, Гетманцев”, – стверджує автор.

Також, з посиланням на колишніх учасників руху SaveФОП автор стверджує, що Гетманцев підбурював їх на масові протести під Верховною Радою, “які мали перерости в податковий майдан”. Разом з ФОПами тоді протестували і противники вакцинації, яких очолював мертвий вже зрадник Кирило Стрємоусов.

Масове блокування ж податкових накладних, яке в розслідуванні пов’язується напряму з Гетманцевим, “містить ознаки саботажу”, а понад 50% опитаних підприємців звітують про проблеми з реєстрацією податкових накладних, що завдає величезної шкоди українській економіці, йдеться в матеріалі

“Попри всі очевидні викривальні ознаки, органи безпеки не можуть зупинити Гетманцева, який під контролем та за допомогою російського агента Сівковича вибудував складну розгалужену схему. Мережу підприємств та організацій, яка охоплює експодатківців, суддів, чиновників, до якої залучені телеканали та інші медіаресурси. Просто зараз члени цього конгломерату замітають сліди, приховують зв’язки, закривають підприємства, видаляють з реєстрів і тасують своїх засновників та бенефіціарів. Проте сама система залишається. І головне питання – хто саме покриває її на найвищому рівні? І я це обов’язково з’ясую”, – підсумовує автор розслідування.

 

Коментарі