10:23
01.02.2024

Прощавай коляда, червона риба та ікра або, що там криється під лопухом

Скандально відомий в.о. ректора ЛНУП Василь Лонушняк продовжує свою сумнівну діяльність, будучи тимчасово призначеним до часу виборів ректора Львівського національного університету природокористування.

До речі, Лопушняк сам є одним з трьох кандидатів на посаду ректора і притому був призначений виконуючим обов’язки, що дає йому можливості, керуючи університетом, напряму впливати на формування результатів подальших виборів ректора, якщо ті взагалі коли-небудь відбудуться (повноваження попередника закінчились 1,5 роки тому). Адже, перебуваючи на посаді ректора, в.о. Лопушняк виписує премії до зарплати найбільш лояльним працівникам, які проявили себе “хронічними служителями керівництва” (служителі культу – що там сказати, язичники!), як попереднього, так і теперішнього. Сам Лопушняк, до речі, людина для Дублянського вишу не нова. Він пропрацював у цьому закладі 18 років до призначення на посаду в.о. За ці роки ця особа побувала на посадах завідувача кафедри, декана факультету агротехнологій, а також була наближеною в адміністрації колишнього ректора Снітинського, займаючи протягом 4 років посаду керівника Навчальної частини та протягом 5 років Проректора з науки. Доробок справжнього інноватора!

На цей раз Лопушняк відзначився 30 січня під час відзначення в університеті закінчення періоду Різдвяно-Новорічних Свят. Захід під назвою: “Прощання з колядою” відбувався у найкращих радянських традиціях застілля за чужий рахунок. Декани напередодні дбайливо та услужливо виписали матеріальної допомоги з бюджету університету, вважай з бюджету держави, та потім готівкою поприносили її новому в.о., який як справжній управлінець використав отримані кошти на важливу справу через своїх помічників, закупивши смачних наїдків за бюджетний кошт та по-серйозному відсвяткувавши завершення свят у компанії десятків запрошених осіб та тих самих деканів. Поки продовжуються розслідування скандалів з фірмами-підрядниками Міноборони, виконючий обов’язки у тилу, але таки по-генеральськи, намагається правильно скеровувати витрату державних коштів, аби вони “не застоювались” в ар’єргарді.

Напередодні, в.о. ректора уже відзначився пролонгуванням контратку з фірмою Рівнетеплотранс, яка обігіріває корпуси колишнього аграрного університету, аж на рік вперед. Очевидно, аби показати себе ще більш “надійним” партнером зазначеної структури, цього року у корпусах університету не шкодували енергоносіїв у переважно відпусковому місяці січні. У період найнижчих зимових температур працівників, зокрема й викладачів, вирішили повернути на робочі місця, а для забезпечення можливості їхньої підготовчої роботи до початку нового семестру (тобто, у канікулярний для студентів період), продовжили на повну “кочегарити”, щедро оплачуючи свіжі рахунки за бюджетний кошт, не задумуючись про економію цих коштів у поточних надзвичайно непростих  для держави умовах. Напевно, прибутки університету та в.о. перебувають у якісь обернено пропорційній залежності!

З сумом можна констатувати, що усталена традиція витрачати державні кошти та за чужий рахунок влаштовувати популістські заходи (концерти, танці та гуляння) у своїх особистих цілях у національному університеті, який фінансується міністерством освіти, “успішно” продовжується, ба більше розширюється та набуває все більш огидних форм, навіть тоді, коли правоохоронні органи, зовсім неподалік, активно працюють над розслідуванням мільярдних зловживань в оборонних закупівлях. Закупівлі у ЛНУП здійснюються без зауважень таких дрібниць, як необхідність економії в умовах війни.

А поруч з тим, місцеві жителі скаржаться на проблеми з затопленням місцевої паркової зони, яка знаходиться на балансі університету, проте керівництво закладу не поспішає вирішувати проблему за допомогою переговорів з забудовниками, які поруч збудували житловий комплекс. Водночас, вирішення цього питання потребує управлінської волі. Оскільки, неправильне вирішення даної проблеми може спричинити до затоплення місцевого футбольного поля, відомого своїм високоякісним трав’яним покриттям, і втратою багаторічного матеріального надбання Дублянського університету, де свої футбольні матчі подекуди проводять футбольні команди української прем’єр-ліги.

Не поспішає виконуючий обов’язки і з пошуком шляхів відновлення пошкодженого корпусу Землевпорядного факультету ЛНУП, дах та другий поверх якого були серйозно понищені в результаті атаки дронами у ніч на Новий рік. Напередодні, тих подій в.о. відвідав музей С. Бандери, відкритий попередником у стінах університету, зробив належний керівнику “такого масштабу” фотозвіт, до речі, фотозвіти про свої управлінські намагання в.о. Лопушняк регулярно виставляє на сайті університету та у соцмережах. На жаль, окрім фотографій у вишиванці, Василь Лопушняк поки не організував підготовки навіть початку роботи над складенням офіційної проектної документації від університету для обгрунтування запиту відповідних коштів. Водночас, на адресу МОН надійшло звернення про те, що університет просить 20 млн гривень на відновлення даху та перекриттів між поверхами. Проте, без проєктного обгрунтування такий запит виглядає сумнівним з позиції можливого майбутнього використання даних коштів. Сам процес відновлення, очевидно, займе певний час, і в.о. не бачить свого інтересу у цьому, адже МОН надав йому поточних повноважень на період до червня цього року, а далі як “карта ляже”. Тому, якщо гроші дадуть просто так, він знає, куди частину з 20 млн правильно спрямувати. І ні, Ви не вгадали, якщо подумали, що це буде спрямування коштів на хоча б поверхневе латання дороги поруч університету, яка взимку після снігу та морозу вже виглядає як справжнісінький полігон.

Варто зауважити, що кошториси подальших застіль (“наукових заходів”) у ЛНУП підписуються напрочуд швидко, принаймні, швидше, аніж вирішуються інші проблеми університету, зокрема і ті, які є поточними. Наприклад, чергове застілля з замовленням послуг з обслуговування та харчового забезпечення, буцімто “наукового заходу”, який напевно мав би бути дуже важливим для обороноздатності нашої країни в умовах війни, передбачають витрати близько 100 тисяч гривень на продовольство і наїдки учасникам (з гарною націнкою для фірм, які навіть офіційно не надають відповідних послуг). У меню страви не нижче рівня хорошої червоної риби, дорогої випивки, фруктів, овочів, коктейлів – і все як для студентів. Зокрема, саме так це намагаються видати – як закупівлі у студентську їдальню університету! Наприклад, студентам планують готувати страви з червоної риби, а для відмінників, напевно, й ікри докладуть на канапки!). А поруч з тим, місцева “коктейльня” (чи котельня), продовжуватиме палити державні гроші на повних обертах. Добре, що все за чужий рахунок, незнайомих платників податків, щоб знайомі служителі-хрони проголосували як треба у майбутньому. Притому, тимчасове керівництво зарахує собі це в актив, а тому інтенсивно спалюватиме частину державних грошей, а іншу частину отримуватиме як кешбак для особливих клієнтів.  Ось таке буцімто нове нафталіном пропахнене керівництво, яке не зраджує традиціям та виробленій феодальній субкультурі холуйства, хабарництва та злодійства. Отак, треба вміти працювати. Хочеш добре керувати – треба крутитись, і скільки ТИ у сім’ю не неси все мало та й мало буде…

Поруч з цими господарськими та організаційними проблемами до верховного керівництва ЛНУП виникає чимало запитань і щодо якості та чесності написаних студентами дипломних робіт. За нашими даними, пишуться ці тексти, почасти комічного змісту, у більш ніж тісній взаємодії наукових керівників та спудеїв. Така взаємодія часто оцінюється у 400 доларів США за штуку. Та новий в.о. заплющує на це очі, а навіщо йому на це занадто пристально дивитись, коли у Тебе самого є канал прибутку через деяких дуже лояльних та афілійованих викладачів – вони поділяться з ним або тими, хто йде по ієрархії вгорі, а далі в.о. тільки встигай приймати конверти з кешбек-подарунками перед святами у грудні-січні, і і то, коли паралельно “капає” за опалення у цей же період. Проте, про дипломи та корупцію під час сесій детальніше уже у наступних розслідуваннях, може й за участі правоохоронних органів!

Коментарі