13:47
03.03.2023

У білорусі нобелівського лауреата Бяляцького засудили до 10 років колонії

Бяляцький назвав цей вирок політичним переслідуванням

Мінський суд засудив нобелівського лауреата Алеся Бяляцького до 10 років позбавлення волі. Троє інших правозахисників отримали від 7 до 9 років колонії. 

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”, пишуть Львівські новини.

Згідно з вироком суду:

  • олові “Вясни” та Нобелівському лауреату Алесю Бяляцькому – 10 років колонії в у мовах посиленого режиму:
  • заступнику голови “Вясни” і віцепрезиденту FIDH Валентину Стефановичу – 9 років колонії в умовах посиленого режиму;
  • координатору кампанії “Правозахисники за вільні вибори” та юристу Володимиру Лабковичу – 7 років колонії в умовах посиленого режиму”.

Крім того, правозахисника “Вясни” Дмитра Соловйова до 8 років колонії заочно.

Згідно з версією обвинувачення, правозахисники, «діючи у складі організованої групи з 4 квітня 2016 року до 14 липня 2021 року, з метою використання на території Білорусі для незаконної діяльності та фінансування центру «Вясна» та інших організацій переводили в готівку гроші, отримані від різних структур і фондів, на банківські рахунки підконтрольної їм іноземної організації».

Згідно з матеріалами справи, засуджені «у зазначеному складі та з іншими особами готували громадян до участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок, а також здійснювали фінансування та матеріальне забезпечення таких дій під виглядом правозахисної та благодійної діяльності, зокрема й від імені ПЦ «Вясна», незареєстрованого фонду BY_HELP, у період із травня 2020 року по 14 липня 2021 року».

Біляцький, Стефанович і Лабкович своєї провини не визнали.

Читачам також цікаво:

 

 

Коментарі