14:10
25.05.2021

Як відрізнити фальсифікований алкоголь від оригінальної продукції: деталі

Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки

Алкогольна продукція досить популярна серед фальсифікаторів. Як перевірити акцизну марку та встановити легальність походження алкоголю розповів Руслан Ганюк, заступник  начальника  Головного управління ДПС у Львівській області, пишуть “Львівські новини”. 

Правоохоронцями регулярно виявляються підпільні цехи з виробництва підробленого алкоголю, подробиці виготовлення якого інколи жахають. До того ж обіг на ринку нелегальної продукції створює нечесну конкуренцію по відношенню до сумлінних платників та завдає значних втрат бюджету у вигляді несплачених податків. 

Тож, як перевірити легальність алкогольного напою? 

“На легальній алкогольній продукції має бути наявна марка акцизного податку. Це підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України. Марка для алкогольних напоїв повинна містити двомірний штрих-код швидкого реагування (далі – QR-код) та лінійний штрих-код (далі – штрих-код). Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.  QR-код містить інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для юридичних осіб – код згідно з ЄДРПОУ, для фізичних осіб – підприємців – код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків, та посилання на веб-ресурс для перевірки марки”, – йдеться у повідомленні.

 Під час сканування QR-коду мобільним пристроєм, який нанесено на марку акцизного податку, здійснюється перехід на вебресурс https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark для миттєвої перевірки марки. Тобто платник через кілька секунд отримає інформацію про суб’єкта господарювання, який отримав марку акцизного податку, та дату її видачі. 

Інформацію також можна перевірити в ручному режимі. Для цього: 

  • На офіційному вебпорталі ДПС у розділі “Електронний кабінет” необхідно вибрати розділ “Реєстри” – “Пошук марки акцизного податку”.  
  • У полі “Вид марки” обираємо  значення “Нового зразка” для марки, яка містить QR-коду 
  • У полі “Серія марки” зазначаємо серію марки, яка складається з комбінації чотирьох великих літер англійського алфавіту.  
  • У полі “Номер марки” зазначаємо номер марки, який складається з шести цифр.  
  • Далі кнопка “Пошук”.  

Після чого висвітлюється назва суб’єкта господарювання та його код ЄДРПОУ, якому було видано зазначену одиницю марки акцизного податку. 

Читачам також цікаво:

Коментарі