19:30
23.09.2021

Ексдиректор “Львівелектротрансу” розповів про роботу на посаді, причини звільнення та судовий процес

З 1 грудня 2020 року підприємвство вперше стало дешевше закуповувати електричну енергію для власних потреб

ЛКП «Львівелектротранс» – підриємство, яке щороку  дотують з бюджету міста Львова. Причина –  хронічно недофінансовані статті за перевезення пільговиків і виконання інфраструктурних проєктів.

Ексдиректор ЛКП «Львівелектротранс» Андрій Свищо розповів про впроваджені зміни на під час роботи на посаді та перешкоди, з якими зіткнувся.

Про це інформує “Дивись”, пишуть “Львівські новини”.

“На посаду керівника комунального підприємства я погодився не тому, що не мав роботи, а для того, щоб використати свій досвід і реформувати підприємство, зробити все, щоб вивести зі стану стагнації, дати поштовх у розвитку для нашого міста. І, на жаль, будь-які реформи на цьому підприємстві часто отримують спротив з боку різних структур. Відтак, подібна ситуація трапилася й зараз щодо кримінального провадження”, – поділився Андрій Свищо журналістам “Дивись”.

Він додав, що підприємство, з моменту припинення співпраці з одним із львівських монополістів з постачання електроенергії на ринку понад півроку, не могло провести тендер і укласти угоду. Тендери скасовувались Антимонопольним комітетом, Держаудитслужбою і навіть є факт втручання в роботу сайту «Prozorro», де невідомі особи  скасували закупівлю.

“Все це мало на меті довести підприємство до постачальника «останньої надії», де тарифи вдвічі вищі, що неминуче призвело б до багатомільйонних збитків. Про все це інформували ЛМР, порушене кримінальне провадження, проте жодних дій досі немає”, – зазначає ексдиректор.

2020 рік для підприємства був вкрай складний, у зв’язку з недостатнім фінансуванням, політичною боротьбою в сесійній залі, «ковідними» обмеженнями та карантином, і водночас збитковістю чинних на той момент тарифів.

“Львівелектротранс» з 1 грудня 2020 року вперше стало дешевше закуповувати електричну енергію для власних потреб.

“Це була велика перемога, керівники інших комунальних підприємств телефонували до нас, ми ділились досвідом, наше підприємство почало економити приблизно 500-700 тисяч щомісяця, і це була ефективна боротьба зі збитковістю. Тому здобуття енергонезалежності є значимою перемогою, і станом на сьогодні для мене це вилилось в кримінальну справу, принизливе і несправедливе звільнення, а для підприємства – це щоденна економія коштів”, – розповів Андрій Свищо.

Ексдиректор додав, що одночасно з початком енергонезалежності правоохоронними органами стали вестися незрозумілі для нього розслідування. Зокрема, 24 листопада 2020 року відкрито кримінальне провадження, а у січні 2021 року працівники, члени тендерного комітету, почали отримували повістки на допити.

“Варто зазначити, що про існування кримінального провадження я дізнався від депутатів, перебуваючи на засіданні транспортної комісії. Опісля, 29 травня 2021 року, за версією слідства, мені нібито оголошено підозру в кримінальному провадженні за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України, хоча на той час я був у відпустці і з  сім’єю та перебував поза межами України, і ніхто з моїх рідних підозри теж не отримував”, – повідомив Свищо.

Майже рік правоохоронні органи стежили і прослуховували всі розмови, проте жодного доказу по кримінальній справі їм не вдалось відшукати.

Загалом “Львівелектротрансу” вдалось зекономити 5,3 млн грн бюджетних коштів. Адже завдяки отриманій чинній ліцензії електроенергія стала закуповуватися підприємством без посередників, а, відповідно, й дешевше.

“Тому вважаю рішення робочої групи (комісії) ЛМР щодо усунення мене з посади несправедливими і передчасним. Переконаний, що це виключна  компетенція правоохоронних органів, і до завершення розслідування та отримання рішення суду такі висновки є маніпулятивними й упередженими. Впродовж слідства були й інші грубі порушення законодавства, оцінку яким надасть суд”, – прокоментував Свищо.

Ексдиректор перебув під домашнім нічним арештом до 15 вересня 2021 року.  Станом на зараз слідство офіційно завершилось 1 вересня 2021 року.  13 вересня –  справу передано до суду. Андрій Свищо подав позовну заяву до суду про відновлення на посаді, оскільки, за його словами,  справа є надуманою, а звільнення відбулося у незаконний спосіб.

Що стосується змін, які  вдалось здійснити з часу мого перебування Свища на посаді, то ексдиретор прокоментував так:

“На підприємстві впроваджено КРІ у всіх підрозділах, таким чином ключові показники ефективності за два роки покращились у понад десять разів, оновлено персонал та структуру підприємства, введено ефективну мотивацію для водіїв трамваїв та тролейбусів, впроваджено сучасну та ефективну систему диспетчеризації, запущено новий транспортний портал let.org.ua, припинено багаторічну війну та досягнуто компромісу між профспілками та адміністрацією, які роками розхитували підприємство своїми суперечками. Нам вдалося завершити реконструкцію трамвайного депо на вулиці Промисловій. Також введені в експлуатацію 50 тролейбусів, в процесі закупівлі 10 трамваїв, розробили та погодили з Європейським інвестиційним банком фінансування щодо модернізації трамвайних вагонів КТ4СУ, з Міжнародною фінансовою корпорацією розпочато проєкт закупівлі 100 тролейбусів із автономним ходом, у планах закупівля 50 електробусів, триває реконструкція тролейбусної мережі на вул. Кульпарківській, а незабаром і на вулицях Стрийській, Зеленій та Тролейбусній. Тому це не єдині зміни, які впроваджуються на нашому підприємстві.”

За результатами розгляду показників роботи колективів ЛКП «Львівелектротранс» вибороло перше місце у рейтингу Всеукраїнського конкурсу на краще підприємство міського електротранспорту у ІV кварталі 2020 року серед 22 експлуатаційних підприємства України. А за підсумками ІІІ кварталу 2020 року Всеукраїнського конкурсу на краще підприємство міського електротранспорту, ЛКП «Львівелектротранс» посідало друге місце серед підприємств першої групи.

“На мою думку, це здобуття енергонезалежності підприємства, за що, на жаль, зараз поплатився. Оскільки ще на етапі підготовки документів на здобуття ліцензії з постачання електричної енергії отримував висловлювання у свій бік від інших осіб, що дарма цим займаюся та «до добра це не приведе”, – поділився Андрій Свищо.

Стосовно критичних висловлювань мера Львова Андрія Садового в сторону ексдиректора “Львівелектротрансу”, то Свищо відповів:

“Звісно ж, побачивши висновки, він довірився колегіальній думці і відповідно реагує. На моє прохання призначити зустріч і надати можливість пояснити ситуацію, Садовий відмовив. Підсумовуючи, я вважаю що члени комісії підставили міського голову, давши передчасні висновки по справі, оцінку якій обов’язково надасть суд. Чому комісія це зробила,в мене є підстави вважати це змовою, але про це ми поговоримо окремо.”

Також Андрій Свищо додав, що йому не соромно за те, за що його хочуть засудити. Як керівник з прагматичними поглядами – зробив з точки зору доцільності для підприємства. Всіляко допомагав та співпрацював зі слідством, виконував вказівки правоохоронних органів, ухвалу суду про запобіжний захід і надалі інформуватиму публічно про перебіг подій.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі