19:57
27.01.2021

Кава замість піску: у Львові посипатимуть гущею слизькі дороги

Таку новацію в межах пілотного проєкту запровадять в парку «700-річчя Львова»

Сьогодні стало відомо, що у парку «700-річчя Львова» спробують боротись з ожеледецею завдяки кавовій гущі. Таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак. З її слів, кавова гуща має абразивні властивості, не шкодить зеленим насадженням і не потребує збору після використання.

Про це пише пресслужба ЛМР, передають “Львівські новини”.

У повідомленні зазначається: чимало містян кажуть, що піскосуміш потім залишається на весняний та літній періоди, з нею складно поборотись, а соляні розчини не зовсім підходять для власників домашніх улюбленців.

У Великій Британії пробували кавовою гущею боротись із ожеледицею, але це не є практикою масового характеру. Точково деякі міста пробують боротись у себе з ожеледицею таким чином, бо кавова гуща має абразивні властивості за рахунок мелення зерна.

“Ми хочемо цього тижня зустрітись із мережею кав’ярень, яка погодиться нам надавати такий ресурс безкоштовно. Плануємо подивитись, яка ж та кавова гуща після апарату. Стверджують, що вона суха, але ми маємо це перевірити. Крім того, під дією сонця, кавова гуща, за рахунок того, що вона чорного кольору, поглинає в себе тепло, не відбиваючи, а поглинаючи промені. За рахунок цього вона також бореться з ожеледицею”, – розповіла Ірина Оршак.

Пілотний проєкт у Львові запровадять на території парків з кількох причин:

–кавова гуща на вулицях міста не буде виглядати естетично;
–кавова гуща, як і пісок та інші розсипчасті речовини, буде чіплятись на взуття і розноситись. До парку ж людина зазвичай йде гуляти, тому там немає установ, куди вона може це занести і забруднити щось;
–кавова гуща має сприятливий і гарний вплив на рослинність, яка є в парках.

Відтак, реалізувати такий пілотний проект планують спершу у парку «700-річчя Львова».

«Ми спробуємо у якості пілотного проекту посипати в парку „700-річчя Львова“ доріжку до церкви св. Йосафата. Коли ми спробуємо це один раз і побачимо, що з того є ефективність, будемо вирішувати далі. Адже постає питання зберігання цього ресурсу, можливо, його треба досушувати, аби він якісно зберігався, а можливо — збирати у період ожеледиці та домовлятись точково, щоб не зберігати цілий рік», — додала радниця міського голови.

 

Коментарі