20:10
22.06.2021

Львівська депутатка пропонує відновити маркування російських товарів

Товари повинні стояти на окремих полицях

 У Львові за ініціативи «Варти» відновлюють обов’язкове маркування товарів російського походження.

Про це повідомляє депутатка Львівської міської ради Наталія Шелестак, пишуть “Львівські новини”.

Відповідну ухвалу, авторами якої стали керівник фракції у ЛМР Юрій Мартинюк та голова бюджетної комісії Наталія Шелестак, уже проголосували на крайньому засіданні сесії Львівської міської ради.

Ухвала передбачає, що всі торгові заклади на території Львівської МТГ зобов’язані використовувати спеціальне і добре помітне маркування товарів російського походження. Тобто такий, що вироблений, розфасований, зібраний, вирощений на території Російської Федерації. Під маркування мають потрапляти і товари, виробником якого є громадянин РФ чи компанія, зареєстрована в Росії.

«Важливий момент, на якому ми з колегами наголосили: жодної «скромності» у маркуванні. Позначки мають бути виразними і називати речі своїми іменами: не просто товар вироблений у Росії чи невеличкий «триколор» на ціннику, а виразний надпис «Товар з Російської Федерації – країни агресора», – розповідає один із авторів ухвали Юрій Мартинюк.

Також в ухвалі йдеться про необхідність розміщати російські товари на окремих полицях, а ще встановити інформаційні стенди у приміщеннях, в яких збувають продукцію з країни-агресора із написом «Товари з Російської Федерації – країни-агресора».

«Більшість українців відмовляються від купівлі ворожої продукції. Втім відсутність маркування багатьох може вводити в оману. Позиція нашої фракції однозначна: якщо вже уряд не бачить можливостей, щоб повністю заборонити продаж російського товару в Україні, то принаймні така продукція має бути марковано. Громадяни мають бути проінформовані про те, що купують. А далі – це вже питання їхньої свідомості: купувати чи ні», – пояснює Юрій Мартинюк.

Додамо, що наприкінці травня депутати ЛМР також підтримали звернення до президента України, ВРУ і прем’єр-міністра, яке запропонувала «ВАРТА», щодо можливості повністю заборонити реалізацію товарів і послуг російського походження в Україні. Або ж впровадити додатковий митний збір для таких товарів, а отримані кошти скеровувати в окремий державний фонд для підтримки військових.

Нагадаємо, що дія попередньої ухвали ЛМР про обов’язкове маркування товарів російського виробництва закінчилася у 2020 році.

Читачам також цікаво:

Коментарі