12:12
22.01.2021

Польща спростила умови працевлаштування для українських медиків

Приводом для нововведення стала нестача медиків та пандемія Сovid-19.

Наприкінці року Сейм проголосував за законопроєкт про медичні кадри та вніс поправки до Ковідного акту. Мета обидвох документів – залучити іноземних медиків до роботи в Польщі. В основному розраховують на фахівців з України та Білорусі. Як пишуть “Львівські новини” посилаючись на DW.

Згідно із новим закаонопроєктом, тепер непотрібно складати іспит з польської медичної мови та нострифікаційний екзамен у польському медичному виші, для підтвердження диплому, а також рік працювати під наглядом куратора, складаючи вкінці тестовий іспит.

Сьогодні лікарі, що мають від 3-ох років досвіду можуть поїхати на роботу до Польщі. Міністерство охорони здоров’я Польщі вимагає лише завірений польським консулом диплом, підтвердження від роботодавця про готовність працевоаштувати іноземця, а також достатній рівень володіння мовою для роботи в клініці.

За новими умовами українські лікарі можуть отримати дозвіл на роботу лише на п’ять років. За цей час медики повинні підтвердити свій диплом за стандартною процедурою, або ж по закінченню трудового договору повертатись додому.

Іноземні лікарі повинні працювати в клініці згідно дозволу, яке надало Міністерство охорони здоров’я, без права змінити місце роботи, а також просити про підвищення зарплати, що була погоджена на початку роботи.

У разі звільнення ліцензія на лікарську практику анулюється і фахівець буде змушений повернутись на батьківщину.

Основною причиною міграції українських медиків до Польщі може стати заробітня плата. За прогнозами рекрутингових компаній, лікарі, що влаштовуватимуться на роботу в Польські клініки, за новими умовами, матимуть “чисту” зарплату в розмірі 2 000 євро на місяць, а медсестри матимуть змогу заробити 1 000 євро, проте зможуть отримати вдвічі більше, якщо працюватимуть із “ковідними” пацієнтами, або ж збільшити зарплату за рахунок чергувань.

У зв’язку з тим, що в останні роки польські медики виїжджають на роботу до Німеччини, Великобританії, Швеції та інших країн ЄС, залучення українців та білорусів чи не єдиний спосіб заповнити тисячі вакансій в закладах охорони здоров’я Польщі.

Коментарі