16:12
01.02.2021

Помер відомий місіонер переслідуваної УГКЦ о. Михайло Шевчишин

У часи підпільної діяльності Церкви він проводив численні реколекції для священиків, монахинь та мирян.

31 січня, відійшов у вічність священник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, відомий місіонар, проповідник, ієрей підпільної УГКЦ, отець-редемпторист Михайло  Шевчишин.

Про це повідомляє “Духовна велич Львова”, пишуть “Львівські новини”.

Монаше життя і шлях до священства довелося торувати серед труднощів та випробування і вести так зване подвійне життя – вдень на роботі, та ще й під наглядом відповідних органів, а опісля – у смиренні, молитві й тихому спогляданні Бога, прагненні Йому служити.

У 1966 році Михайло Шевчишин отримав дияконські свячення з рук нині блаженного владики Василія Величковського.

На початку 1970-го – склав довічні обіти у Чині Найсвятішого Ізбавителя.Звідси розпочинається найдовша глава у життєписі нашого  героя – служіння для переслідуваної, загнаної у новітні катакомби Церкви.

Під час підпілля о. Михайло служив по селах на Сокальщині, Самбірщині, Тернопільщині, Яворівщині, у Карпатах. Десятиліття  богослужінь у приватних помешканнях, лісах чи зачинених храмах, таїнств, уділених під покровом ночі,  обшуків, допитів у КДБ.

О. Михайло був удостоєний церковних та державних нагород – піднесений до гідності отця-митрата, лауреат премії імені отця Омеляна Ковча. За визначні заслуги у розвитку соціальної сфери, благодійність та активну участь у реалізації соціальної політики в Україні нагороджений орденом Костянтина Острозького.

 

 

Коментарі