22:49
27.07.2021

СБУ продовжує «тиснути» на керівництво митниці – журналіст

Керівництво Служби безпеки України розсилає листи на митницю з «порадами» кого звільнити, а кого залишити на роботі.

Сьогодні, 27.07.2021 до журналістів потрапили документи, у яких йдеться про вимогу керівництва Служби безпеки України «вжити заходів»  та «звільнити/відсторонити» більше ніж 20-ть митників.

Лист датований ще 21 липня 2021 року і адресований Голові Держмитслужби України Павлу Рябікіну.

З контексту листа відомо, що Перший заступник Голови Служби безпеки України Василь Малюк вимагає звільнити або відсторонити 22-х працівників митниці, проте жодні підстави для таких дій у листі не викладені.

Що показово – з 22-х осіб у списку 11-ро працівники Львівської митниці, 4-ро з Одеської митниці,  3-є з Чернівецької, 2-є з Харківської та по одному з Волині та Закарпаття.

Це вже не вперше працівники СБУ вимагають від керівництва Держмитслужби звільнити чи відсторонити певних осіб без конкретного пояснення чи навіть підозри.

Нагадаємо, 2 квітня, після рішення РНБО від роботи відсторонили більше 100-та митників по всій Україні, при тому – 46-ть із них – працювали у Львові.

За два місяці після цього гучного відсторонення спеціалісти провадили свої перевірки, проте інформацію СБУ не підтвердилась, усі особи з санкційного списку повернулись до виконання своїх обов’язків на митниці.

В такому випадку виникає запитання, для чого СБУ регулярно вимагає відсторонювати від роботи чи навіть звільняти певних митників подаючи чималі списки до Держмитслужби, якщо провини цих людей довести не можуть?

«Насправді, все доволі просто. СБУ вже тридцять років контролює тіньову діяльність митниці і всі це знають. Так було ще за часів СРСР, тільки тоді ця структура називалась КДБ.

СБУ не просто замінила КДБ, але й успадкувала, здавалось би, вічні годівнички чорної готівки. Одна з таких годівничок – митниця. Зараз гряде реформа в СБУ, яка передбачає ліквідацію відділу «К».

Саме цей відділ, з таємничою назвою «К» якраз і пильнував за роботою на митниці. Розуміючи, що тепер керувати митницею доведеться не ззовні, як раніше, а зсередини, чекісти (працівники СБУ – ред.) почали «вживляти» своїх працівників в тіло митниці.

Погляньте, хто зараз очолив регіональні митниці – всі ключові пости під контролем працівників СБУ, які перед призначенням пропрацювали в цій структурі хто тиждень, хто місяць.

Але мати своїх керівників – це одне, а очільників постів та управлінь – інше. От зараз різні клани вихідців з СБУ з останніх сил намагаються на ключові посади пропхати своїх людей. Для цього спочатку треба позвільняти старих працівників, але тільки тих, хто неугодний. От і шлють листи, мовляв, тих звільніть, тих і тих. А пояснити за що – не можуть. І дарма що їхні підозри не підтверджуються реальними розслідуваннями, просто під маркою «РНБО» штампують нові і нові рішення, які, як в цьому випадку, є банальним лобізмом власних інтересів.

Питання тільки чи Рябікін (Голова Держмитслужби – ред.) поведеться на ці дрібні заказухи чи ні.», – пояснив Львівським Новинам журналіст-розслідувач Євген Міклушка.

До слова, згадуваного нині листа зі списком неугодних структурі СБУ митників підписав Перший заступник Голови Служби безпеки України, начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Василь Малюк.

26 липня своїм указом президент Володимир Зеленський звільнив Малюка та ще кількох топ-посадовців СБУ, розкритикувавши їхні методи боротьби з корупцією та контрабандою.

 

 

 

 

Коментарі