11:51
27.09.2021

У львів’янки діагностували рідкісну інфекційну хворобу

Жінка вживала молоко та м’який сир, який купувала на ринках без попередньої термічної обробки

У мешканки Львова, яка впродовж двох місяців скаржилась на болі в суглобах та підвищену пітливість, підтвердили діагноз – бруцельоз.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Іванченко-Тімко, пишуть “Львівські новини”.

Жінка вживала молоко та м”який сир, який купувала на ринках без попередньої термічної обробки, чим і інфікувалась. Так, як головне джерело інфекції — велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Інколи бруцели можуть уражати собак і кішок. Хвороба у тварин часто протікає в прихованій формі.

Основний шлях передавання інфекції людині — аліментарний (через уживання заражених продуктів), рідше — контактний чи аерогенний.

Інкубаційний період захворювання становить 1–4 тижні. Однак у деяких випадках він може тривати до двох місяців.

“Симптоми бруцельозу дуже різноманітні. Найчастіше хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 39–40 °С, супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах і суглобах, а також обмеженням рухливості суглобів”, – йдеться у дописі.

Лікарка додає, щохвороба може розвиватися і поступово. У цьому випадку характерні: температура (37,1–38 °С ), безсоння, зниження апетиту, головний біль і дратівливість. Суглоби і м’язи також болять, але біль не гострий. Лімфатичні вузли збільшуються. Згодом температура підвищується, і всі симптоми посилюються. Ці прояви то стихають, то знову повертаються упродовж 3–4 тижнів.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі