10:01
16.09.2022

В Україні зафіксували перший випадок мавпячої віспи

Захворювання зазвичай триває від двох до чотирьох тижнів

Вчора, 15 вересня, в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп.

Про це повідомляє ЛОВА, пишуть Львівські новини.

Наразі пацієнт госпіталізований до медичного закладу для стаціонарного лікування, він має легкий перебіг хвороби.

За словами пацієнта, він не мав контактів із хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Тим не менш, поява симптомів захворювання і попередні результати збору епідеміологічного анамнезу вказують на те, що пацієнт був інфікований у одному з великих міст країни. Із симптомів захворювання у нього спостерігається підвищена температура, висип на тілі.

До 2022 року віспа мавп фіксувалась у країнах Центральної та Західної Африки, наразі ж більш ніж половина всіх зафіксованих випадків припадає на Південну та Північну Америку.

Симптоми: гарячка, головний біль, міалгія (біль у м’язах), біль в спині, збільшені лімфатичні вузли, озноб, біль у горлі, закладеність носа, кашель.

Захворювання зазвичай триває від двох до чотирьох тижнів.

Висип у вигляді прищів або пухирів спершу з’являється на обличчі, всередині рота та на інших частинах тіла, наприклад, на руках, ногах, грудях, статевих органах або задньому проході.

Віспа мавп може передаватись від людини до людини. Для цього потрібен прямий фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини.

Захворювання може поширюватися з моменту появи симптомів до повного загоєння висипу та утворення свіжого шару шкіри.

Читачам також цікаво:

Коментарі