15:38
12.08.2021

Жінка померла після щеплення від COVID-19: що відомо

Рідні викликали КШД, хвора була доправлена у відділення у вкрай важкому стані

У Києві жінка померла від коронавірусу після щеплення першою дозою препаратом Moderna. Вакцину вона отримала того самого дня, коли проявилися симптоми хвороби.

Про це повідомляє “ТСН”, пишуть “Львівські новини”.

“Є летальний випадок, який збігся за часом з вакцинацією вакциною Moderna, яку не зареєстровано в Україні, вона завезена до країни як незареєстрований препарат. Фармако-епідеміологічне розслідування необхідно. І є проблема – як це зробити? Ця вакцина не зареєстрована, на неї немає досьє, немає методів контролю якості і немає затвердженої інструкції доступною в Україні мовою”, – зазначив голова Національної медичної палати України Сергія Кравченка.

50-річна жінка 9-10 серпня перебувала на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні №4. А 1 серпня киянка повернулася з Туреччини, а вже 5 серпня вона отримала перший укол вакциною Moderna.

“Захворіла 6 серпня гостро, наступного дня після першої дози вакцинації “Модерною”, – розповів Кравченко.

Спочатку у хворої були скарги на біль у руці, незначну лихоманку 37,2°C. Її стан погіршився 7 серпня: з’явилось блювання, трималась незначна лихоманка, виражена слабкість. Від 8 серпня у жінки спостерігалася млявість.

“9 серпня її стан різко погіршився, почалася задишка. Рідні викликали КШД, хвора була доправлена у відділення у вкрай важкому стані… Одразу була переведена у відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Розпочата інтенсивна терапія”, – додав Кравченко.

Того ж дня, 9 серпня, киянка здала ПЛР-тест на COVID-19, який виявився позитивним. Раніше ця жінка на коронавірус не хворіла.

Голова Національної медичної палати припустив, що киянка, ймовірно, заразилася коронавірусом ще до вакцинації і препарат тут ні до чого. Але це просто неможливо – адже перед вакцинацією повинен проводитися медичний огляд. Про це йдеться в наказі №595 від МОЗ.

“Судячи з усього, пацієнтку вакцинували в продромальний період. Це коли пацієнт уже інфікований, але немає клінічних проявів. Як же цю пацієнтку провакцинували в продромальний період? Тобто у неї не збирали анамнез життя, анамнез хвороби, епідеміологічний анамнез. Ніхто навіть не спромігся уточнити, чи була вона до цього в ендемічній зоні. Наприклад, в Туреччині, де циркулює штам “Дельта”, – каже Кравченко.

Читачам також цікаво:

Коментарі