10:05
08.09.2022

Українка за походженням Христя Фріланд може стати новим генсеком НАТО

Вона постійно заявляє про підтримку України

Віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд є однією із кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє CBC News, пишуть Львівські новини.

Принаймні чотири різних джерела – в Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, де розташована штаб-квартира НАТО – заявили, що ім’я Фріланд кілька місяців обговорювалося в міжнародних колах з питань оборони та безпеки як потенційної наступниці нинішнього генерального секретаря Єнса Столтенберга.

“Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже хорошими кандидатами… Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком)”, – сказав високопосадовець НАТО на умовах анонімності.

Сама Фріланд  ухилилася від прямого запитання про свою кандидатуру, згадавши, що “вже має дві роботи” – посади віцепрем’єрки Канади та міністерки фінансів.

Термін повноважень Столтенберга мав закінчитися цього місяця, але лідери НАТО, схвильовані після російського вторгнення в Україну, продовжили цей термін до 2023 року.

Довідка:

Фріланд має українське походження.  Мати політикині Галина Хом’як – українка за походженням (її батько українець) народилася в Німеччині у таборі для біженців після Другої світової війни. Сама Христя Фріланд вже народилася у Канаді.

Вона вільно володіє українською мовою та постійно заявляє про підтримку України. Зокрема вона вимагала росію звільнити вже колишнього політв’язня та режисера Олега Сенцова. А у 2020 році організація Freedom House відзначила політикиню премією імені Марка Палмера за боротьбу за демократію.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі