09:59
30.03.2021

Новобудову в історичному ареалі Львова визнали незаконною

Забудовник не отримав дозвіл на будівництво в історичному ареалі від Міністерства культури.

Про це повідомляє Zaxid.net, пишуть “Львівські новини”.

Касаційний адміністративний суд визнав будівництво 10-поверхвого житлового комплексу неподалік Стрийського парку у Львові незаконним. Суд скасував рішення попередніх інстанцій, які дозволили забудовнику звести будинок у межах історичного ареалу міста без дозволу Мінкульта.

Як йдеться у рішенні суду, ще весною 2017 року представник Міністерства культури провів огляд території на вул. Карманського, 21, що є частиною буферної зони історичного центру Львова. В акті огляду зазначається, що на цій території облаштували будівельний майданчик, де активно велися будівельні роботи. Згідно з законодавством, щоб проводити будівельні роботи на території історичного ареалу, необхідний дозвіл від Міністерства культури. У забудовника «Кантрансбуд» такого дозволу не було, тому Мінкульт видав припис, у якому зобов’язав компанію зупинити будівельні роботи і звернутись за дозволом.

Компанія «Кантрансбуд» оскаржила припис Міністерства культури в суді. У 2017 році Львівський окружний адміністративний суд скасував припис Мінкульта, а в червні 2018 році це рішення підтвердив і Львівський апеляційний адміністративний суд.

26 березня 2021 року цю справу розглянув Касаційний адміністративний суд. Судді Наталія Коваленко, Ян Берназюк та Сергій Чиркін вирішили, що Міністерство культури діяло у межах своїх повноважень, коли видавало припис забудовнику, а суди двох перших інстанцій видали незаконні рішення, ставши на сторону забудовника. Відтак Касаційний адміністративний суд скасував рішення львівських судів і ухвалив нове рішення відмовити ПП «Кантрансбуд» у позові до Міністерства культури.

Таким чином припис Мінкульта за 2017 щодо незаконності будівництва знову став чинним. За час, поки тривала судова тяганина у цій справ, на вул. Карманського, 21 уже збудували 10-поверховий житловий будинок. За інформацією ЛУН, частину квартир у цьому ЖК уже продали.

Додамо, що ще 2014 році мешканці сусіднього будинку оскаржували дозвіл на будівництво житлового комплексу, але суд їм відмовив. А у 2016 році семеро львів’ян оскаржили містобудівні умови і обмеження на це будівництво у суді, однак суд відмовився їх скасовувати.

За даними YouControl, власником ПП «Катрансбуд» є Михайло Садовяк. Він також є співзасновником будівельної компанії «СБ Груп», що збудував ЖК «Lake Park» на вул. Тернопільській, ЖК «Липова алея» біля стадіону «Україна», котеджне містечно «Брюсхель» на Брюховичах, будує ЖК на вул. Виговського тощо. На місцевих виборах у 2020 році Михайло Садовяк балотувався до Львівської міської ради від «Батьківщини», але не пройшов.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі