10:00
07.02.2022

Чому доґхантери продовжують вбивати собак?

Незважаючи на посилення відповідальності, зловмисники й надалі знищують тварин

В Україні кілька місяців тому посилили відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Проте власники домашніх тварин все частіше діляться світлинами з розкиданою отрутою та історіями про те, як постраждали їхні улюбленці. Доґхантерство у Львові залишається серйозною проблемою, яку просто так не вирішити, пишуть “Львівські новини”.

Мешканка Львова пані Ірина за один день пережила дві трагедії: одну її собаку викрали, а іншу отруїли.

Собаки пані Ірини

За словами жінки, доґхантер під’їхав до її дому (Ірина проживає у приватному будинку), закинув отруту собакам та поїхав.

“Він сказав, що собаки гавкають і це йому заважає… Що це не перші собаки, яких він отруїв: сусідську вівчарку він отруїв перед нашою вночі, але я про це дізналась на наступний день, коли повернулась з роботи і моя вже була мертва”, — розповідає пані Ірина про ймовірного вбивцю її улюбленця.

Щодо іншої собаки, то їй невідомо, куди вона зникла, але жінка не бачила тварину ні живою, ні мертвою.

“В поліцію я зверталась. Відкрили кримінальне провадження, але не розслідували”, — коментує дії правоохоронців пані Ірина.

Звідки беруть отруту доґхантери? Ветеринар Назар Кашляк каже, що багато медикаментів, якими користуються люди, є шкідливими для тварин:

“Досить багато є людських препаратів, якими можна вбити тварину. Таблетки, якими лікують туберкольоз, є шкідливими для собак: проявляються симптоми нейроінфекції, їх починає судомити і протягом 15 хвилин собаки помирають. Люди навіть не встигають довезти їх у ветклініку. Той же “Парацетамол” є отруйним для котів”.

За словами ветлікаря, тваринам навіть не потрібно їсти шкідливі для себе препарати, достатньо понюхати, щоб вони потрапили на слизову оболонку та почали діяти.

Тому тут питання стоїть досить глобально: щоб усі ліки продавали по рецепту.

Собака пана Андрія, під час їхньої прогулянки, просто понюхала шкідливий препарат. Чоловік каже, що через пів години собаці стало погано, її намагалися вилікувати, проте через 2 тижні тварину довелося усипити.

Собака пана Андрія, яку змушені були усипити

Чоловік стверджує, що його випадок не перший, а до цього в парку біля дому тварини почали масово вимирати:

“Про це (отруєння своєї собаки — ред.) я написав у фейсбуці та почав розпитувати сусідів і двірників. З розповідей мені стало відомо, що Алла (ймовірна доґхантерша, мешканка мікрорайону — ред.) постійно свариться за те що годують безпритульних тварин і що їх потрібно травити, бо вони гадять по її газонах. Вона розкидала отруту, від якої загинуло понад 30 котиків, білок, їжаків та моя собака”.

Пан Андрій також каже, що у поліції цю справу не розглядають, а винних досі не покарано.

Журналісти “Львівських новин” також надсилали запит в поліцію, щодо доґхантерства у Львові, проте відповіді так і не отримали.

Та чи можливо собаку навчити не взаємодіяти з отрутою? Кінологиня Ольга з центру “ДОК” каже, що власники собак можуть навчити своїх улюбленців не брати предмети в рот, проте від шкоди для слизової тварини не застраховані:

“Ми не можемо навчити собаку не нюхати, це основний інстикт собаки”.

За словами жінки, виходом може бути масовий розголос у соцмерах: собачники діляться місцями, де діють доґхантери, та намагаються оминати їх, коли прогулються зі своїми улюбленцями.

Користувачка Фейсбука Анна поділилася у фейсбуці світлиною підозрілого рожевого снігу, який може містити отруту 

Та не тільки домашні тварини можуть бути жертвами доґхантерів. Менш захищеними є звичайні вуличні собаки, які не мають ні дому, ні власника. Саме їх доґхантери винищують, аргументуючи це тим, що вони небезпечні та розносять хвороби.

Директор ЛКП “Лев” Андрій Пінчук спростовує ці тези та вважає, що вуличні собаки в більшості є безпечними та абсолютно здоровими:

“Випадків покусів за рік ми реєструємо 8-10 на мільйонний Львів, коли в інших містах випадків може бути набагато більше. Це не є велика кількість, щоб казати, що собаки бігають зграями та кусають людей. Щодо хвороб, то собака може переносити сказ. Але у Львові за 3 роки було виявлено 3 випадки сказу (2 у лисиць та один у собаки, яку власники привезли з Жидачева). Більшість вуличних собак є вакцинованими та безпечними, вони мають імунітет”.

За словами Андрія, окрім доґхантерів, які винищують тварин, притягувати до відповідальності треба людей, які викидають своїх улюбленців на вулицю. Адже за статистикою більшість вуличних собак були саме викинуті, а не з’являються природнім шляхом.

“Власникам треба доносити, що тварина не є іграшкою: з нею не можна сьогодні побавитись, а завтра викинути. У нас близько 40% собак породисті, вони точно не народилися на вулиці”, — розповідає директор ЛКП “Лев”.

Породиста собака, яку викинули власники, скриншот з сайту ЛКП “Лев”

На думку Андрія Пінчука, при купівлі тварини люди мають одразу їх реєструвати та чипувати:

“Якщо собака попадає на вулицю, по чипу можна дізнатися, хто власник та притягнути до відповідальності”.

Тому директор ЛКП “Лев” закликає притягувати до відповідальності не тільки доґхантерів, а й людей, через яких з’являються собаки на вулицях.

Довідка:

У листопаді набув чинності закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу”. Зокрема за жорстоке поводження з тваринами зловмисники мають каратися обмеженням волі на строк від 1 до 3 років або позбавленням волі на строк від 2 до 3 років з конфіскацією тварини. Детальніше — за посиланням.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі