10:46
24.04.2021

Громадські вбиральні: чому у Львові немає куди сходити в туалет (ВІДЕО)

Ухвала міськради про те, що людина може безкоштовно чи за окрему плату скористатись вбиральнею у будь-якому закладі громадського харчування та у державних установах діє з 2010 року

У міськраді не можуть знайти відповідальну особу, яка б роз’яснила, чому у місті склалася така плачевна ситуація із громадськими вбиральнями.

Про це пишуть Львівські новини з посиланням на ПравдаТУТ.

Карантин у Львові дещо послабили, кафе і ресторани відкрили літні тераси, а львів’яни полегшено видихнули. Адже тепер, як би то не звучало, люди нарешті мають куди сходити в туалет у центрі міста. Так ще 5 років тому у Львові працювало близько 20-ти громадських вбиралень і це на 700 тисяч населення та 3 мільйони туристів. Нині ж лише 2 відчинені туалети: на площах Соборній та Двірцевій біля залізничного вокзалу.

Зокрема у громадській вбиральні на площі Двірцевій за вхід у туалет потрібно заплатити 5 гривень.

“Ну раніше був туалет неважний, люди жалілися на умови, жалілися, шо брудно. Ну брудно, фактично не було, але умови були такі собі. Зараз після ремонту. Зробили гарний ремонт. Ми прибираємо часто. Не чекаємо ні на що. Тільки клієнт зайшов, після клієнта зразу акуратненько приберемо і в нас чистенько, гарно, люди хвалять”, – розповіла працівниці туалету, Марія.

Більше робочих туалетів у Львові немає. На площі Франка, біля пам’ятника Шевченкові, на вул. Князя Романа, біля Лялькового театру, в парку Франка чи навіть на пл. Ринок біля Ратуші – всюди зачинено. А біля цирку, де раніше була вбиральня, нині розташоване кафе. Та це й не дивно, оскільки частина львівських громадських туалетів орендовані або ж передані в приватні руки, серед яких і цей на Городоцькій.

І хоча львів’яни вже звикли, що міські туалети зачинені, і їм треба проситися в кафе чи ресторани, та не всім це комфортно. Багатьом й взагалі соромно.

“Це дуже незручно, тому що люди все-таки тут гуляють”, – зізналась одна із мешканок міста.

Нагадаємо, що ухвала міськради про те, що людина може безкоштовно чи за окрему плату скористатись вбиральнею у будь-якому закладі громадського харчування та у державних установах діє з 2010 року.

“Люди до нас заходять в день десь разів 15, то весь час так. А дуже незручно, що нема взагалі ніяких туалетів”, – розповів один із працівників львівського ресторану.

Ми також вирішили запитатися, скільки готові платити львів’яни за користування громадськими вбиральнями з гідними умовами. Що ж думають львів’яни та гості міста про це?

  • “Гривень 10 нормально все-таки”
  • “Я думаю не менше 10 грн”
  • “Та навіть гривень 10”

Як бачимо, для багатьох людей ціна – не проблема. Тільки було б куди піти в туалет. А тим часом знайти безкоштовні вбиральні нині можна у 18-ти міських парках. Там ЛКП “Зелений Львів” встановило 30 біотуалетів, 5 з яких – інклюзивні. Директор комунального підприємства розповідає: обслуговування однієї кабінки обходиться орієнтовно в 650 грн на місяць. Прибирають біотуалети згідно з затвердженим графіком.

“Якщо це є центральні парки, це парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, де є великий транзит мешканців, прибирання проводиться 3-разово в тиждень: понеділок, середа, п’ятниця. Де є менший транзит людей, де є менше навантаження, прибирання проводиться 2 рази в тиждень. Це є п’ятниця, понеділок”, – розповів директор ЛКП “Зелений Львів”, Володимир Данилюк.

“Зелений Львів” встановлює і обслуговує ці кабінки за власні кошти, які заробляє підприємство. Місто на це грошей не виділяє. Так само як і на ремонт чи облаштування стаціонарних громадських вбиралень. Не можуть у міськраді і знайти відповідальну особу, яка б роз’яснила нам, чому склалася така плачевна ситуація із туалетами. Чи має міська влада план з відновлення вбиралень, також невідомо.

Нам лише кажуть, що посадовці над цим працюють. А поки люди бідкаються, а влада розводить руками, львів’янам і туристам залишається лише шукати найближчі біотуалети в парках, або ж проситися до вбиральні у закладах харчування. 

Читачам також цікаво:

 

Коментарі