15:15
09.11.2021

Ховали без хреста і хоругв: жінці не дозволили поховати маму через її борги перед церквою

Староста церковної громади стверджує, що люди вирішили не давати провести християнський обряд поховання

27 жовтня померла мати Людмили Адамович, яка проживає в Решнівці, що на Тернопільщині. Жінка каже, що після смерті одразу пішла до сільського храму, аби провели похорони за християнським обрядом, проте їй відмовили, бо вона “має борги перед церквою”. 

Про це повідомляє “Т1 новини”, пишуть “Львівські новини”.

Пані Людмила переконана, що з її мамою вчинили не по-християнськи, бо не заносили тіло матері востаннє до храму. Жінку здивувало, що їй відмовили у проведенні обряду через борги перед святинею:

“Ну які в мене можуть бути борги перед церквою? Я запропонувала поїхати до церкви і оплатити податок за 6 років, бо не платила відколи моя донька захворіла. Спочатку він (староста церковної громади — ред.) погодився, але, коли я сказала, що не зможу заплатити за ремонт за всі роки, то мені відмовили”, — нарікає пані Людмила на рішення старости церковної громади Івана Войни.

Людмила Адамович, фото: Т1 новини

У свою чергу, пан Іван стверджує, що у громаді прийнято так: хто відвідує храм та допомагає в його утриманні — користується майном, ті, хто “відмовилися від церкви”, — нехай не ображаються.  Тому Война не бачить у цій ситуації своєї вини, бо прислухався до рішення селян:

“Зовсім не шкодую! Якщо я винен, то я готовий відповідати перед Богом. То не моє рішення, то люди так сказали! Ми всю церкву переробляли з людьми. А вони (сім’я пані Людмили — ред.) не прийшли не те що заплатити, вони навіть не хотіли сміття помогти винести”.

Іван Война, фото: Т1 новини

Але пані Людмила сумнівається у тому, чи всі гроші йдуть на ремонт. Жінка каже, що за 5 років зібрали майже 2 мільйони гривень, а зроблено дуже мало.

Церква у Решнівці, архівне фото від “Свобода”

Мешканець села Володимир Караван колись займався збором грошей і впевнений, що з цим усе чесно:

“Ми звідти гроші не беремо, ми робимо все чесно! У нас є голова ревізійної комісії, є касир, ми звітуємо перед людьми і все з цим чисто”.

Володимир Караван, фото: “Т1 новини”

Також староста церковної громади зазначає, що результати роботи є — це розписи на стінах та новий купол в храмі.

Фото: “Т1 новини”

Людмилі Адамович досі болить через те, що її маму поховали без обряду, проте вдіяти з ріешенням громади вона нічого не могла.

Читачам також цікаво:

 

 

Коментарі