13:44
19.03.2021

Ліні Костенко – 91: українську поетесу номінують на Нобелівську премію

Раніше вона відмовилась отримувати звання Герой України

Сьогодні, 19 березня, легендарній українській письменниці та поетесі Ліні Костенко виповнився 91 рік. Цього року її хочуть номінувати на Нобелівську премію з літератури. 

Про це повідомляє “BBC News Україна”, пишуть “Львівські новини”.

Ліна Костенко є моральним авторитетом для багатьох українців, її називають “совістю нації”. 

Вона одна з небагатьох культурних діячів країни, яка відмовилась отримувати звання Герой України. 

Таке рішення напередодні підтримав Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. 

“Підтримаємо для номінації на присудження Нобелівської премії з літератури у 2022 році кандидатуру української поетки та письменниці Ліни Костенко”, – написала заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук у Facebook. 

Розмови щодо висування на Нобеля Ліни Костенко ідуть давно. 

Виявляється, у 1967 році кандидатуру поетеси пропонували на отримання нагороди. У списку з 70 авторів також були прізвища Павла Тичини та Івана Драча. 

Їхні імена зазначені в документах, які у 2017 році оприлюднила Шведська академія наук. Адже вся документація Нобелівського комітету тримається в секреті саме протягом 50 років. 

Твори Костенко перекладалися словацькою, французькою, білоруською, англійською, естонською, італійською, німецькою мовами. 

Українських письменників і поетів впродовж ХХ століття неодноразово номінували на Нобелівську премію з літератури. Однак це жодного разу не увінчалося успіхом. Згадаймо Івана Франка, Миколу Бердяєва, Олеся Гончара, Уласа Самчука, Івана Багряного, Миколу Бажана і Василя Стуса. 

Читачам також цікаво:

Коментарі