12:47
13.04.2023

Львів отримав надсучасне обладнання для супроводу трансплантації

Закупівлі вдалося провести з економією у майже 43%

Львів отримав надсучасне лабораторне обладнання для супроводу трансплантації вартістю 98 млн гривень.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, пишуть Львівські новини.

Йдеться про лабораторію на базі територіального медичного обʼєднання Львова, що отримала секвенатор нового покоління, систему LabScan, протічний цитометр, спектрофотометр, 8 ампліфікаторів різного рівня (зокрема Real Time), апарати електрофорезу, мікроскопи з камерами та програмним забезпеченням експертного класу, низькотемпературні морозильні камери та лабораторні холодильники.

«У 2022 українські лікарі провели 384 трансплантації органів, у такий спосіб збільшивши кількість операцій на 20 % у порівнянні навіть із довоєнним 2021 роком. За перші три місяці 2023 року в Україні вже виконано 124 органні трансплантації, з них 35 – у Львові»– зазначив  міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У грудні минулого року МОЗ разом із Медичними закупівлями України придбали необхідне лабораторне обладнання, яке відповідає найсучаснішим стандартам. Це має дозволити проводити потрібні дослідження у Львові та дати поштовх до ще більш активного розвитку галузі трансплантації. Попри всі виклики та наслідки повномасштабної війни, додають у МОЗ, закупівлі вдалося провести з економією у майже 43%.

Наразі вже провели 20 HLA типувань першого класу, зробили 100 крос-матч тестувань, виділили 100 ДНК реципієнтів, які перебувають в листку очікування для наступного типування.

Планують забезпечити лабораторний супровід пацієнтам ТМО Львова та провести понад 1000 молекулярно-генетичних та імунологічних досліджень. Потужності закладу дозволяють забезпечити лабораторний супровід всіх трансплантацій в Західному регіоні.

Читачам також цікаво:

Коментарі