21:00
17.08.2021

Мустафа Найєм розповів про захоплення Афганістану терористами та чому не поїхав захищати свій народ

15 серпня на тлі виведення з Афганістану військ США та НАТО, які перебували там з 2001 року, до влади  прийшло терористичне угрупування “Талібан”. Таліби вже керували тут понад 20 років тому. Їхнє правління запам’яталося режимом шаріату, порушеннями прав людини та звинуваченнями у співпраці з терористами «Аль-Каїди». Ситуацію про відновлення влади  угрупуванням прокоментував етнічний пуштун (корінний афганець) за походженням Мустафа Найєм, народний депутат України 8 скликання, колишній заступник генерального директора державного концерну “Укроборонпром”.

“Все що відбувається в Афганістані – негативна історія. Люди, які раніше виконували терористичні завдання, які далекі від прав людини та не усвідомлюють наскільки це важливо, зараз прийшли до влади. При тому, що це сталось настільки швидко, що ті, хто  не роділяє їх погляди, навіть не мали можливості звідти поїхати”, – прокоментував Найєм.

Попередні дії “Талібану” були досить жорстокі:

  • жодної демократії та виборів (їх називали «закордонним імпортом»);
  • відбувся утиск прав жінок;
  • вирізали етнічні та релігійні меншини;
  • заборонили музику та телебачення.

Найєм додав, якщо раніше була така поведінка “Талібану”, то зараз можна думати, що вони робитимуть те саме і порівняв це із входженням російських військ на територію України:

“Історично так склалось, коли певна держава або політична сила діє таким чином (захоплює владу), то відповідно довіри до неї немає. Свого часу РФ захопила українські території, бо “допомогала відстоювати чиїсь інтереси”, хоча ми знаємо, що це не так.”

Мустафа наголосив,  що нинішня ситуація в Афганістані в першу чергу шкодить звичайним людям, адже жорстока влада безпосередньо торкнулась жінок та дітей. Він впевнений, що про деякі злочини талібанів люди навіть ніколи і не дізнаються.

Стосовно того, чому Мустафа Найєм, корінний пуштун, не відправився захищати свою історичну Батьківщину, відповів:

“По-перше, я виїхав з Афганістану, коли мені було 5 років. Більшу частину життя живу в Україні. Хочу зрозуміти, за яких підстав я маю їхати назад в Афганістан? Бо маю відстоювати права народу, щоб афганці в Афганістані жили краще? Теоритично, мабуть, і маю. Але я тут здобув освіту, я тут знаю усі функції права, віддаю податки Україні, не порушую закони, поважаю все, що відбувається в країні та є її частиною. Припустимо, що я є етнічним українцем і кому б міг сказати “їдь на свою Батьківщину і там щось роби”?! Тому, хто приходить жити сюди, не поважаючи наші права та зневажаючи нашу історію. А я тут воював, я був в АТО. Власне, я все життя буду пишатись тим, що народився афганцем, так само, як і пишаюсь тим, що є українцем, громадянином України, вільно говорю українською мовою.”

Читачам також цікаво:

 

 

 

 

Коментарі