11:36
20.04.2023

Профільна комісія облради визначила належність обласних медзакладів у системі госпітального округу Львівщини

Формування госпітальних округів означає, що більше не буде поділу на обласні, міські, районні лікарні

До 1 травня департамент охорони здоров’я Львівської ОВА повинен подати на затвердження у МОЗ свої пропозиції щодо формування госпітального округу і госпітальних кластерів. Впроваджувати у життя нові зміни планують вже з січня 2024 року.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА, пишуть Львівські новини.

Формування госпітальних округів означає, що більше не буде поділу на обласні, міські, районні лікарні. Натомість будуть надкластерні, кластерні і загальні. Разом з мережею медзакладів, що надають первинну медичну допомогу, і центром екстреної допомоги та медицини катастроф вони сформують спроможну мережу закладів охорони здоров’я (госпітальний округ – це область, госпітальний кластер – це район).

Вчора, 19 квітня, під час засідання депутатської комісії Львівської облради з питань охорони здоров’я та материнства, директор департаменту охорони здоров’я ЛОВА Орест Чемерис представив комісії пропозиції департаменту щодо належності медзакладів саме обласного підпорядкування до відповідних категорій, згідно з новим розподілом.

«Згідно з постановою Кабміну №174 від 28 лютого 2023 року, ми підготували наші пропозиції, у яких вказали заклади, які претендують на статус надкластерних або спеціалізованих.

У постанові прописано, що надкластерними можуть бути кілька багатопрофільних лікарень для лікування дорослих і лише одна багатопрофільна дитяча лікарня. Окрім того, визначено перелік спеціалізованих центрів за певними напрямками. Цими напрямками займаються фактично всі обласні медичні установи», – зазначив Орест Чемерис.

Отож, у департаменті пропонують визначити надкластерними три медзаклади обласного підпорядкування:

  • Львівський обласний госпіталь ветеранів та репресованих ім. Ю. Липи;
  • Львівська обласна клінічна лікарня;
  • Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит».

Надкластерна лікарня – це багатопрофільна лікарня, де надаватимуть медичну допомогу надважким пацієнтам і де вони зможуть отримати консультацію чи допомогу усіх без винятку спеціалістів

До спеціалізованих центрів за окремим профілем додали – онкологічні регіональні центри, кардіологічні, психіатричні, інфекційні тощо.

Детальніше про загальний розподіл лікарень, які знаходяться на території Львівщини, читайте тут: https://loda.gov.ua/news/57449

Таким чином, як повідомив профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, депутатська комісія ЛОР з питань охорони здоров’я та материнства сьогодні схвалила пропозиції департаменту охорони здоров’я щодо місця медзакладів обласного підпорядкування у госпітальному окрузі. Проте, до 25 квітня члени комісії, які матимуть зауваження до пропозицій, можуть ініціювати  засідання комісії для розгляду зауважень.

Надалі, як зазначив Іван Собко, рішення комісії за підписом виконуючого обов’язки голови ЛОР скерують на розгляд до МОЗ.

«Упродовж трьох місяців у департаменті охорони здоров’я проводились консультації  з представниками громад і керівниками медзакладів щодо місця кожного закладу охорони здоров’я у новій системі, яку пропонує законодавство – кластерних, надкластерних чи загальних лікарень. Свої остаточні пропозиції громади мали подати департаменту до 11 квітня. Зі свого боку, обласні військові адміністрації повинні до 1 травня розробити та подати на погодження Міністерству охорони здоров’я пропозиції щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я та проєкти планів розвитку госпітальних округів», –  додав Іван Собко.

Читачам також цікаво:

  • Чоловікам в Україні не заборонять продовжувати навчання

  • СБУ ідентифікувала російського командира, який труїв українців у «газових камерах»

  • У Львові суд виніс вирок військовому за втечу з місця служби

Коментарі