09:47
25.10.2021

У Львівській митниці розповіли про виховання службових собак (ФОТО)

Героїнею розповідей стала вівчарака, якій лише 10 місяців, проте вона вже виконує службу

В липні цього року бельгійська вівчарка малінуа з позивним Альфа, якій всього-на-всього 10 місяців,   приступила до служби у відділі кінологічного забезпечення Управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Львівської митниці. Зараз вона працює  в складі 11 сформованих кінологічних команд і, не дивлячись на юний вік, показує «гострі зуби». Про секрети успіху чотирилапої «митнички» розповідає інспектор-кінолог Львівської митниці Ярослав Замрій.

Про це повідомляють у фейсбук-сторінці Львівської митниці, пишуть “Львівські новини“.

“Собака, яку готують до роботи на кордоні, не народжується дисциплінованою і готовою до виконання  команд. Альфа  потрапила до мене неприборканим  цуценям. Коли я вперше приніс її додому, нагодував і показав правила гри, наступного дня вона щиро віддячила – порвала мої капці і розбила пластмасове відро. Зранку взяв на роботу, посадив у вольєр, аби звикала, а вона схопила миску в зуби і пів дня бігала з нею по колу, як в цирку. Вона не була ні голодною, ні скривдженою, просто буянила. Наш шеф відразу це підмітив: «Тримайся,  ця собака заряджена  на роботу», — розповідає Ярослав Замрій.

Фото: Львівська митниця

Ярослав не залишав Альфу без нагляду в будь-якому випадку, тому в робочий час він її тренував знаходити муляжі за допомогою м’ячика з запахом потрібних речовин. А вечорами чи у вихідні Альфа сповна показувала свій характер.

«Збираюся йти на весілля до родичів, попрасував костюм, а собака зрозуміла, що їй туди не можна, накинулась на вішак і порвала піджак. Думаєте, я її бив? Ніколи в житті. Якщо ви дивились фільм «Собаче серце», то там сказано: «Тільки ласкою можна вплинути на живу істоту. Терор, в будь-якій формі, паралізує нервову систему», — ділиться Ярослав.

Фото: Львівська митниця

У кінолога жодного разу не забракло терпіння та духу виховувати з тієї «хижачки» першокласного пошуковця, хоча собака інколи й не давала спати.

«Проблем із пошуком  апортивного предмету ніколи не було. Ми навіть на ставок ходили, де вона виловлювала м’ячик на будь-якій глибині. Але таки  один смішний випадок пригадую.  Я витратив цілий день, аби навчити її на команду «голос». Сидів з нею на балконі, сам показував, як це робити,  потім у ютубі знайшов відео, собака правильно реагує, їй показав, але Альфа  ніяк. Сидить – мовчить. Ну, думаю, іду я спати, а ти собі рахуй зірки. Тільки задрімав, і тут, після  опівночі, почалося: «Уууууууууу». Альфа вила, як дикий вовк на місяць,  до самого ранку», – згадує кінолог.

Фото: Львівська митниця

Врешті-решт, щоб Альфа «чемно» виконувала всі накази, господар придумав для неї спеціальну нагороду.

«Ласощі – найкраще заохочення до роботи. Я купую курячі сердечка, або одне теляче, відварюю, дрібню на шматки, підсушую в пічці, і вони перетворюються на  «цукерки». Дуже добре працює – зробила, що сказали – отримала смачненьке. Альфа дуже любить таке, але виключно з рук господаря», – говорить Замрій.

З 5 вересня по 2 жовтня Альфа, разом з кінологом, проходили навчання в Департаменті спецпідготовки та кінологічного забезпечення, що у Хмельницькому. Вівчарку тренували виявляти заборонені речовини та правильно реагувати на знахідки.

«Якщо собака щось знайде – зброю, наркотики і  почне сильно тішитись, дряпати, вовтузитись, то це не правильно. Собака повинна  чемно сісти і мовчати – це називається пасивне позначення. Інші дії можуть призвести до пошкодження транспортного засобу або й гірших наслідків. Отак  наша Альфа продовжує працювати на кордоні та відточувати свої навички – «винюхувати»  контрабандистів і заборонені речовини», — зазначає Ярослав Замрій.

Фото: Львівська митниця

Читачам також цікаво:

Коментарі