08:59
09.09.2022

У США пропонують реформувати Радбез ООН через російську агресію

Мова йде про зміну правил виголошення вето

Сполучені Штати виступили з пропозицією провести реформу Ради Безпеки ООН. Мовиться про використання членами Організації права вето.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє представниця США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, пишуть Львівські новини.

Дипломатка наголосила, що рф як постійний член Радбезу ООН завдала удару по самій основі статуту Організації.

“Росія порушила національний суверенітет і територіальну цілісність, порушила права людини й розв’язала відкриту війну замість домовлятися про мир”, – пояснила Томас-Грінфілд.

Через дії росії США посилять ініціативи з реформи Ради Безпеки ООН. Мовиться про зміну правил виголошення вето: тепер постійні члени повинні будуть пояснювати їх Генеральній Асамблеї.

“Рада Безпеки також повинна краще відображати глобальну реальність і враховувати географічне представництво. Ми не повинні підтримувати застарілий статус-кво. Натомість ми маємо виявити гнучкість для компромісу в ім’я відповідальності”, – наголосила постпред.

Окрім цього, Томас-Грінфілд розповіла про майбутні консультації за участі президента США Джо Байдена та держсекретаря Ентоні Блінкена “про критичні питання реформи Радбезу та інших органів ООН”.

До слова, в Радбез ООН входять п’ять постійних членів – Велика Британія, Китай, росія, США та Франція – і десять членів, що обираються Генеральною Асамблеєю на два роки за географічною ознакою. Постійні члени Радбезу ООН мають право вето.

Читачам також цікаво:

Коментарі