18:49
30.01.2021

Вагітній сироті зі Стрия за допомогою поліції повернули відібране житло

“Справа на контролі в поліції. Правоохоронці зв’язалася з сусідкою Галиною. Вона була на місці, жодних проблем немає – квартиру відкрили”

У Стрию вагітній сироті, яка не мала доступу до власного помешкання, повернули її житло.

Про це інформує Дивись.info, повідомляють Львівські новини.

За її словами, за збігом обставин все вдалося вирішити саме того самого дня, коли справа набула значного розголосу в соцмережах.

«Вчора наша служба разом з керівником Стрийського міського центру соціальних служб Олександрою Дом’як, виїхала з працівниками поліції туди. Там вже все добре, все узгоджено. Справа на контролі в поліції. Правоохоронці зв’язалася з сусідкою Галиною. Вона була на місці, жодних проблем немає – квартиру відкрили», – розповіла Христина Грех.

Також вона додала, що раніше в поліцію скеровували листа. На запитання, чому все вирішиться саме того дня, коли ця подія набула розголосу, в Стрийській мерії відповіли, що вся справа в термінах.

«Коли почалося все в інтернеті, перед тим поліція отримала листа від Дом’як. У нас це все було на контролі. Просто в соцмережах випередили події, перш ніж вони відбулись. Ця дівчинка в них на контролі багато років, вони постійно з нею контактують. Вона мала бути в Дрогобичі, в Будинку матері і дитини. Але коли вона була в училищі у Львові, то познайомилась з оцією волонтеркою – Мартою Левченко. Та запропонувала їй поїхати в Чернівці, в центр. Це повнолітня дівчина, їй 19 років. Вона дала згоду, і від центру з Чернівців є інформаційний лист, що вона дійсно там перебуває. Коли вони хотіли потрапити у квартиру, щоби подивитись (бо є волонтери, які хочуть відремонтувати цю квартиру, то сусідка, пані Галина, була хвора на ковід, вони всі були хворі на ковід і проживали у селі. А тому неможливо було потрапити у помешкання. Ми вже чекали, щоби вони виздоровіли і приїхали до Стрия. Бо вони за межами Стрия мають ще будинок», – каже Грех.

 Директор Центру соціальних служб у Стрию Олександрою Дом’як розповіла, що повнолітня особа з числа дітей-сиріт Вікторія Гордінець знаходилася на навчанні у львівському училищі. На останньому курсі вона завагітніла і після навчання в Стрий не приїжджала. Тому інформацію про те, що її хтось не впускає в помешкання, вважає викривленою.

«Після закінчення училища і донині Вікторія в Стрий не приїжджала. Тому питання, що її особисто хтось не пускає – це є викривлена інформація. Вона є викривленою через те, що Вікторія зараз перебуває у Чернівцях. Там є певний структурний підрозділ, де знаходяться люди, що перебувають у складних життєвих обставинах. У нас в Дрогобичі теж є державна структура – Центр матері і дитини, куди ми хотіли її помістити, щоб вона сформувалася як жінка, яка очікує дитину, і народила дитя в дуже хороших умовах. Вікторія зробила свій вибір, щоби поїхати туди, до Марти, в їхню благодійну установу, і проживати там», – розповідає пані Дом’як.

Також чиновниця додала, що міська рада завжди бере на себе зобов’язання створити умови для повернення мами з народженою дитиною в своє помешкання. І, відповідно, ця кімната була закріплена за Вікторією рішенням виконкому, тому її ніхто забрати, продати чи приватизувати юридично не має права.

«Соціальні служби не могли відразу потрапити у кімнату, але Марта хотіла, щоби ми їй відповідь дали одразу. Ми не могли, бо жінка-сусідка не відповідає, а інші сусіди сказали, що вона в селі. Тому ми листом повідомили її про те, що хочемо потрапити в кімнату. Але вона на лист не відповіла, і ми повідомили в поліцію, щоби допомогли нам знайти цю жінку, а також повідомили керівника гуртожитку», – переконує чиновниця.

У дописі волонтерки Марти Левченко зазначено, що дівчинка-сирота хотіла оселитись у кімнату, але потрапити туди не змогла.

«Після притулку Віка навчалася у профучилищі на кухаря-кондитора, а після закінчення мала розпочати своє самостійне життя поза притулками і поневіряннями у кімнатці своєї мами, яка їй залишилася у спадок. Усі документи та рішення міської ради про закріплення кімнати в гуртожитку є, але потрапити туди Віка не може… Вся справа в тому, що сусідка по кімнаті замінила загальні двері у блок, і не пускає ані соціальні служби, ані саму дівчину. Нікого. Кажуть, вона навіть найняла адвоката, який має допомогти залишити Віку без житла. Мовчить і комендант гуртожитку, розводячи руками. Видно, сусідка все з усіма вирішила», – розповідає волонтерка.

Вже зараз, за словами пані Олександри, керівник гуртожитку навіть написав листа, в якому каже, що готовий надати Вікторії навіть більшу кімнату. Однак цього листа вони ще не отримали.

«Вчора цю Галину забрали з поліклініки, вона також має проблеми зі здоров’ям, казала що не чинить опору, але так склались обставини. Коли мене міський голова запросив на нараду, я йому подала всі документи. Ми очікуємо листа з гуртожитку і дій поліції. Він одразу запросив до себе начальника поліції, а той сказав, що «нема питань – зараз хлопці будуть їхати». Її машиною привезли чи з поліклініки, чи з лікарні. Це питання за день, два, або тиждень було би вирішене, а не в такому гіпернапруженому темпі. Ніхто в дитини не забрав би житло і не відправив би її в помешкання, непридатне для проживання. У нас десятки таких справ, які вирішуються без розголосів», – веде далі чиновниця.

Нагадаємо, днем раніше волонтерка і засновниця благодійного фонду «Місто Добра» Марта Левенко написала пост у соцмережі про те, що дівчинка-сирота не може потрапити у власне помешкання через те, що сусідка зачинила двері, і жодні служби туди не можуть потрапити.

Коментарі