10:10
26.08.2022

Київський університет відреагував на заяву науковця про «утиски» російської

Стефан Машкевич, доктор історичних наук, відомий дослідженнями історії міського громадського транспорту Києва, виступає проти розвитку української мови і заявляє про“утиски російської мови” в Україні.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Відповідний допис російською мовою, присвячений річниці сумнозвісного “Валуєвського циркуляру”, Машкевич опублікував на своїй Facebook-сторінці, пишуть Львівські новини.

“В сьогоднішній Україні:

* навчання російською мовою заборонено;

* друк наукових статей російською заборонено (хорватською, латвійською чи фінською – будь ласка);

* проведення екскурсій для громадян України російською мовою заборонено;

* заборонено знімати фільми російською мовою;

* грати вистави російською мовою (ЯСНЕННЯ: в державному чи комунальному театрі) без перекладу заборонено;

* публікувати газету чи журнал російською без видання одночасного видання українською заборонено (ірландською, мальтійською чи грецькою – не проблема, публікувати на здоров’я, перекладу не потрібно);

* видавати переклад будь-якої книги російською поки не заборонено, але ми над цим працюємо, скоро буде;

*нарешті касиру в супермаркеті, офіціанту в ресторані, слюсару в автосервісі заборонено спілкуватися з клієнтом російською, якщо клієнт сам не просить про це публічно.

Петро Олександрович Валуєв на Тихвинському кладовищі в Петербурзі нервово перевертається у труні і тремтячим голосом питає:

“А що, так можна було? “, – йдеться у повідомленні.

Після цього Кафедра етнології та краєзнавства Київського національного університету ім. Шевченка (КНУ) вирішила ініціювати позбавлення Машкевича наукового ступеня доктора історичних наук.

Кафедра, де науковець захищав дисертацію, у своїй заяві засудила слова Машкевича.

«Кафедра етнології та краєзнавства засуджує ганебний вчинок Стефана Машкевича, який цинічно висловив невдоволення активізацією процесів в Україні, спрямованих на витіснення російської мови зі сфери освіти, науки, кінематографії, книговидавництва та інших галузей життєдіяльності суспільства. Жалкуємо, що ці свої погляди він не проявив до 2020 року, коли, як зовнішній здобувач, був рекомендований кафедрою до захисту докторської дисертації … Будемо ініціювати процес позбавлення Машкевича наукового ступеня доктора історичних наук», – зазначається у повідомленні.

Читачам також цікаво:

Коментарі