08:44
04.11.2021

Представник Зеленського не указ: на Львівщині поліція відмовилися оглядати крадений ліс (ФОТО, ВІДЕО)

Правоохоронці відмовились проводити огляд майданчика, провести облік деревини та заміряти об’єми лісопродукції

До Дрогобицької райдержадміністрації звернувся мешканець села Верхні Гаї. Чоловік повідомив, що  на території Раневицького лісництва виявив великий обсяг нечіпованої деревини. На місце одразу направили робочу групу. Згодом викликали поліцію, але як виявилось, даремно. Ті відмовились навіть оглядати місце, де була складена незаконно зрубана деревина.

Про це інформує “Львівська мануфактура новини”, пишуть “Львівські новини”.

«Звернутися до районної адміністрації, зі слів чоловіка, його наштовхнула публікація на нашому сайті про те, що вчора службовці РДА зафіксували факт складування необлікованих пиломатеріалів поблизу Нагуєвич і одразу звернулися в правоохоронні органи для проведення розслідування, –  пишуть на сайті РДА. – Голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк одразу скерував на місце локації спеціальну робочу групу з обстеження та легалізації лісопильних об’єктів районної державної адміністрації».

Представники РДА, прибувши на територію Раневицького лісництва, й справді виявили нечіповану деревину. Проте серед нечіпованих пиломатеріалів була виявлена також ділова деревина, зокрема породи дуб та граб.

«Більше того, серед неділової деревини, якої на майданчику було чимало, також були напиляні колоди довжиною у 2 метри ділової деревини. Однак, на ній теж було відсутнє маркування. А вони є обов`язковими, відповідно до законодавства», – додають в РДА.

Представники ДП «Дрогобицький лісгосп» не змогли надати належних документів на наявну деревину. Тож представники райадміністрації на місце викликали поліцію. Однак, на диво, правоохоронці, прибувши на місце, відмовились проводити огляд майданчика, провести облік деревини та заміряти об’єми лісопродукції, яка була на майданчику.

«Поліцейські лише відібрали пояснення у службовця Дрогобицької РДА, який викликав поліцію, та лісничого Раневицького лісництва Василя Дмитришина. Останній зазначив, що деревину на складувальний майданчик перевозили не вантажівками, що вимагає обов`язкового чіпування на місці навантаження продукції, а використовували трактор-тягач. Проте на самому майданчику колій у ґрунті, які залишає опісля деревина, не зафіксовано. Натомість навіть в час перебування там поліцейських на території постійно був спецавтомобіль марки «Урал», яка призначена для транспортування деревини», – пояснюють в райадміністрації.

«Правоохоронці мали конкретно зафіксувати факт ймовірного порушення та провести повний облік і заміри лісопродукції, а також перевірити чіповану деревину на спеціальному електронному веб-порталі», – кажуть в установі.

 

«Це доволі неоднозначні дії з боку правоохоронців, адже боротьба з незаконною рубкою та обігом деревини є безпосереднім обов`язком поліції та пріоритетним напрямом діяльності. Якщо виникає підозра на таке порушення, то вони, в межах Закону, зобов’язані відповідно реагувати на такі факти. Проте такі дії поліцейських бачимо вже не вперше. Нещодавно ми зверталися в поліцію щодо незаконної роботи лісопилки у смт. Підбуж, надавши низку підтверджуючих фактів. Проте після довгого процесу листування Дрогобицький районний відділ поліції не знайшов підстав для відкриття кримінального провадження. Натомість Дрогобицька окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження і зараз триває досудове розслідування», — наголосив голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк.

Очільник Дрогобиччини акцентує на тому, що райдержадімністрація пильно стежитиме за тим, які документальні акти складатимуть у поліції, і у випадку, якщо відповідні заходи не будуть вжиті, звертатиметься у інші правоохоронні інстанції та силові структури.

«Неодноразово стверджував і можу повторити – лісова мафія на Львівщині, це головне джерело влади.  Їм байдуже – голови адміністрацій, рад, депутати, екологи, поліція, прокуратура, СБУ, активісти, місцеві жителі. Гроші за вкрадену деревину дають неймовірні можливості. Як це так – на представника президента не звертають уваги ні поліція, ні лісники? З подорожанням деревини, лісові бандити отримали ще більші можливості для скупки влади, правоохоронців, частину вкраденого також виділяють на благо чинність, піар, скупку ЗМІ для інформаційного захисту та для травлі поодиноких активістів, які їм протистоять, – коментує ситуацію Василь Курій активіст руху “СтопЛісоцид”. – Програма президента про заліснення, стала надійною ширмою, це одна з найбільших афер в історії України. Одна рука ніби озеленює країну, а друга наносить болючі удари в спину економіки держави та довкіллю. Давно озвучено – лісова мафія загрожує національній безпеці України. Дальше нема куди відтягувати, бо ще трохи і прийдеться вводити війська».

Читачам також цікаво:

Коментарі