09:22
25.01.2021

10-річну дівчинку з заворотом яєчника врятували у Львівському “Охматдиті”

Ситуація була складною через те, що яєчник перекрутився на 360 градусів

“Сміялась, танцювала і опинилась на столі”. Саме так пишуть про свою 10-річну пацієтку працівники Львівського “Охматдиту”. До лікарні малеча  потрапила із заворотом (або з перекрутом) яєчника.

Про це інформують Львівські новини.

Пацієнтка потрапила до лікарні не відразу. Якогось вечора дитина пожалілася мамі на біль у животі, нудоту і блювання, які є класичними симптомами при цій хворобі. Під час карантину мама не ризикнула піти до лікаря відразу, дала ліки для покращення травлення, які продаються в аптеці без рецепта. Нудота і блювання минули, а біль у животі лише наростав. Тільки через 2 дні батьки наважилися показати дитину лікарю. При УЗД у районній лікарні запідозрили гінекологічну проблему і скерували  до ОХМАТДИТу.

Дитячий гінеколог Еліна Чайківська підтвердила у цієї пацієнтки заворот кистозно зміненого яєчника.

“Цій дівчинці пощастило – нам вдалося відновити анатомічну локалізацію яєчника. Зробили ми це лапароскопічним шляхом, без традиційного великого шва через весь живіт. Але ситуація була складною через те, що яєчник перекрутився на 360 градусів. Ми дуже зраділи, коли побачили, коли відразу в операційній почало відновлюватися адекватне кровопостачання органу”, – розповідає Чайківська.

Зараз дівчинка впевнено одужує, вже скоро її випишуть.

“У нашій лікарні при завороті яєчника ми не робимо відкритих операцій. Лапароскопічна хірургія є золотим стандартом при цій патології”, – ділиться хірург Андрій Дворакевич.

Лише за останніх півроку це вже 16 пацієнтка з таким діагнозом. До слова, наймолодші пацієнтки – новонароджені.

фото: "Охматдит"

 

Коментарі