18:10
07.02.2022

Лікарі “Охматдиту” підписали прижиттєву згоду на посмертне донорство

Згоду підписали близько 25 людей

Сьогодні, 7 лютого, лікарі та співробітники Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” у Києві підписали добровільну прижиттєву згоду на посмертне донорство.

Про це інформує “Суспільне”,  пишуть “Львівські новини”.

“Щодня в Україні люди помирають в очікуванні на пересадку органів. Втім кожна людина, навіть після своєї смерті може врятувати від 3 до 8 пацієнтів. За минулий рік в Україні провели 331 трансплантацію, з них 169 — від посмертних донорів. 59 людей після своєї смерті врятували життя 169 пацієнтам, яким пересадили їх органи. Однак сотні людей ще чекають свого донора. Стати донором — це шанс продовжувати роботи добро навіть після смерті. Ми рятуємо українських дітей щодня і хочемо зробити більше. Ми довіряємо системі трансплантології в Україні, своїм колегам-медикам та хочемо збільшити кількість прижиттєвих згод”, — зазначив хірург-трансплантолог НДСЛ “Охматдит” кандидат медичних наук Олег Годік.

Поки процедура оформлення згоди на посмертне донорство доволі складна, тож мало людей роблять її при житті. Зараз після встановлення діагнозу смерті мозку, родичі померлого можуть дати дозвіл на трансплантацію органів. Втім, незабаром дати свою згоду чи незгоду на посмертне донорство можна буде в додатку “Дія”. А поки над додатком працюють, лікарі хочуть підвищити обізнаність населення щодо донорства органів.

Загалом, під час акції 7 лютого в “Охматдиті” згоду підписали близько 25 людей.

Мама пацієнтки “Охматдиту” Софії Тамара Соловей з міста Білопілля, Сумської області розповіла Суспільному, що дочка стоїть у черзі на трансплантацію нирки майже рік.

“Ми потрапили в реанімацію з вірусно-бактеріальною пневмонією. Три місяці пробули в реанімації, після чого нас перевели. Нирки в нас відмовили. В черзі на донора ми вже 10 місяців в “Охматдиті”, а в Білорусі рік і 4 місяці. Постійно з донькою в “Охматдиті” ми 2 роки й 4 місяці. З родини ніхто на жаль не підходить їй як донор. 3 рази на тиждень донька проходить гемодіаліз, коли 4 години, коли 6. Це дуже складно, постійно просить попити води, але води не можна”, — каже Тамара.

Вона зазначила, що такі згоди підписувати дуже важливо: “Багато діток поїхали додому з пересадженими нирками. І ми теж чекаємо своєї нирки”.

Лише в “Охматдиті” понад два десятки дітей чекають на органну трансплантацію від неродинного донора. Ці пацієнти роками живуть в лікарні, тричі на тиждень проходять 4-годинну процедуру гемодіалізу та чекають на рятівну пересадку.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

 

Коментарі